"Одна з проблем фармації – перенасичення аптеками", – франківський науковець Ірина Федяк


У третю суботу вересня відзначають День фармацевтичного працівника України, який цьогоріч припадає на 17 вересня. Це професійне свято впровадив ще в 1999 році тодішній президент Леонід Кучма.

"Однією з головних проблем української фармації є перенасиченість аптеками у містах, і при цьому спостерігається їхній брак у сільській місцевості, – каже доцент кафедри організації та економіки фармації і технології ліків ІФНМУ Ірина Федяк. – Іншою суттєвою проблемою є те, що дуже незначний відсоток власників аптечних мереж мають освіту провізора. Тому часто лише прибуток, а не якісне обслуговування і допомога громадянину, стає пріоритетом».

На жаль, як зазначає Ірина Федяк, в Україні, на відміну від багатьох розвинених країн, не збереглося виробництво ліків у аптеці, яке ґрунтується перш за все на індивідуальному підході до громадянина.

«Таке виробництво є нерентабельним, оскільки вимагає чимало додаткових витрат, – пояснює доцент. – У більшості країн аптеки, на базі яких виготовляються ліки, отримують дотації від держави».