Одну з вулиць Франківська назвуть іменем Олександра Олеся


Вже невдовзі одна з вулиць міста може отримати ім'я Олександра Олеся. Відповідне питання про перейменування вже цього тижня заслухають на засіданні виконавчого комітету міської ради. Остаточне ж рішення приймуть депутати на сесії.

Іменем українського письменника, поета та драматурга назвуть вулицю Островського. Також до 140-річчя з дня народження Олександра Олеся встановлять інформаційну дошку, йдеться на сайті міста.

Як зазначив міський голова Руслан Марцінків, з відповідною ініціативою звернулися активісти міського об'єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Т. Шевченка. Згідно з процедурою, на початку квітня пройшли громадські слухання.

Таким чином ще одну вулицю Івано-Франківська іменують в честь відомого українського письменника.

Довідка: Мико́ла Олексі́йович Остро́вський — радянський письменник, уродженець України; писав російською мовою. Автор романів «Як гартувалась сталь» і «Народжені бурею».Бувши свідком революційних подій на Україні 1917-1921 рр., Островський ставився до постання незалежної української держави упереджено, а в своєму головному творі, романі «Як гартувалась сталь» змалював події тих часів цілком в дусі більшовицької сталінської пропаганди. В ході декомунізації 2015—2016 років ім'я Миколи Островського потрапило до «ліквідаційного списку» (хоча його перебування в цьому переліку аргументоване насамперед міфологізованими подробицями біографії, про які йшлося вище). Внаслідок цього, зокрема, були перейменовані вулиці Миколи Островського в Києві та Боярці, пам'ятник Миколі Островському в Києві демонтували, а стосовно парку імені Миколи Островського в Солом'янському районі Києва у 2016 році було порушено клопотання про надання йому іншої назви.