Один із п'яти найбільших банків України виставлено на продаж - Forbes


Акціонери п'ятого за сумою активів Райффайзен Банку Аваль ведуть переговори про його продаж.

Про це Forbes розповіли чотири джерела - два інвестбанкіри, керівник банку з групи найбільших і топ-менеджер великого клієнта цієї фінустанови.

У свою чергу у Raiffeisen Bank International AG (RBI), яка володіє 96,4% акцій "Авалю", переконують у зворотному.

"Це тривіальна чутка з метою дестабілізації українського банківського ринку, який може бути пов'язаний з недавніми звітами про намір групи UniCredit продати Укрсоцбанк. Немає планів з продажу українського банку", - наголосивв Міхаель Пальцер, глава з маркетингу RBI. Голова правління Райффайзен Банку АвальВолодимир Лавренчук зазначив, що йому про переговори нічого не відомо.

Тим не менш, два джерела розповіли Forbes, що в Авалі проводять (або проводили раніше) due diligence два потенційні клієнти. Один з них - російська Альфа Груп. "Альфа зробила свою пропозицію, яку поки не акцептували у Відні. Вони будуть обговорювати її на цьому тижні", - додав інвестбанкір, обізнаний із ходом переговорів.

Топ-менеджер Альфа-Банку, який попросив не вказувати його ім'я, не став заперечувати інтерес групи до Авалю, проте повідомив, що заплатити за нього стільки, скільки просять продавці (більше одного капіталу), Альфа не збирається.

Зазначимо, що власний капітал банку за МСФЗ на кінець 2012 року склав 8 млрд гривень.

Ще одним претендентом може стати Дельта Банк Миколи Лагуна. Лагун підтвердив свій інтерес до Авалю. За його прогнозом, банк може бути проданий за один капітал з невеликим дисконтом.

Представник одного з потенційних покупців, який попросив не називати його, каже, що вони оцінюють Аваль в $500-800 млн, залежно від умов угоди.

За словами інвестбанкіра, посвяченого у процес переговорів, більш високі шанси на придбання Авалю - в Альфа Груп.

"RBI хоче "позбутися" України, тому вони якийсь компроміс знайдуть. У цьому випадку фактор того, що Дельта - нехай і великий консолідатор, але не частина великої групи, яка може дозволити собі викласти всю суму одномоментно, буде дуже значущим. для штаб-квартири RBI прийняти ризик розрахунків з Дельтою в розстрочку буде дуже складно. Альфа ж зможе це зробити одномоментно", - зазначив він.

Угода з продажу Райффайзен Банку Аваль може стати однією з найбільших за останні кілька років. "Це найдорожчий актив, його плюси - клієнтська база, менеджерський склад і привнесена європейцями культура ведення фінансового бізнесу", - наголошує голова правління банку Фінанси та кредит Володимир Хливнюк.

Додамо, що зараз на різній стадії перебувають переговори про продаж кількох українських банків з іноземним капіталом, у тому числі Platinum Bank, Укрсоцбанк і Марфін Банк.

Корреспондент