Охорона здоров'я - на грані катастрофи. Прикарпатські медики через брак грошей готові до бунту


Обласна дитяча клінічна лікарня - на межі вибуху. Лікарі готові до страйку. Причина - фатальний брак фінансування.

Про це на своїй сторінці у соцмережі заявила лікар-педіатр Оксана Манюх, голова громадської ради при Департаменті охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

За словами медика, вчора головний лікар разом з профспілкою проінформував колектив лікарні, в яких умовах доведеться працювати у 2016 році. 

"Обласна рада затвердила бюджет на 2016 рік, вділила його і для обласної дитячої клінічної лікарні. На медикаменти виділили в 2 рази менше коштів, як в попередньому році. Якщо у грудні 2015 року на медикаменти на 1 дитину в 1 день було (разом з благодійними внесками) 26 грн, то тепер буде 9 грн.  А на 9 грн. сьогодні можна собі купити 1 баночку синьки, або півкатетера для довенного введення, або 1 баночку для аналізу сечі. При тому,що на 1 дитину в 1 день у відділенні реанімації щонайменше треба до 5 тис.грн, і це ще в кращому випадку. Благодійні внески - не беріть. Знову всі витрати перекладають на плечі батьків, а лікарі знову будуть найгіршими людьми на світі, бо не зможуть забезпечити лікування. Батьки і так вже всі «жили рвуть» як дитина захворіє, бо медикаменти зараз на вагу золота коштують. Так іще ці гроші на ліки дітям врізали! Щоб Ви на ці гроші лікувались! Знову буде море скарг на медицину, і людей можна зрозуміти", - емоційно написала Манюх.

Як зауважує лікарка, на "код 2210" виділили тільки 470 тисяч, а з цього коду тільки на медичний кисень лікарні треба 1 млн грн.

"Чи може батьки в реанімацію в долонях дитині кисень принесуть, чи може дихальний апарат без кисню дитину врятує? Тільки на пальне для реанімаційних машин треба 400 тис.грн, а вони на все 470. Мене аж коробить від цих розрахунків! На харчування 1дитині на 1 день виділено 10 грн. З'їж, дитино, кусень хліба і випий шклянку молока, і будь здорова. Ремонти робити – заборонено. Як прорве труба чи обвалиться штукатурка , то не ремонтувати, бо покарають. Навіть за благодійні внески- ремонт робити не можна. Зарплату медичним працівникам теж врізали на 1,5 млн грн. Індексації заробітної плати не буде, бо немає на це коштів. Може ще б платний вхід на роботу зробили? ", - з гіркотою зіоронізувала терапевт.

На думку голови громадської ради при Департаменті охорони здоров’я, таке фінансування по-іншому як знущанням над медичною галуззю і не назвеш. 

"Багато людей виступило на зборах. Визначились в колективі, що в таких умовах лікарня якісно працювати не зможе. Медичні працівники мають знання, мають досвід і бажання допомогти хворим дітям. Та як це зробити коли тобі «викрутили руки» і «перекривають кисень». Це що, навмисне знущання над людьми? Чи вкрай несприятлива тимчасова ситуація ?  Головний лікар казав, треба цей рік пережити. А лікарня на межі. Буде страйк. В таких умовах ми дітей рятувати не зможемо. Крапка", - наголосила Оксана Манюх

Катастрофічну ситуацію з фінансуванням медицини у розмові з кореспондентом Бліц-Інфо підтвердив і голова постійної депутатської комісії з охорони здоров'я, депутат-свободівець Манолій Піцуряк. Тим не менш, запевняє, що вини обласної ради у цьому немає. І він як голова профільної комісії зробив все, аби цю суму максимально збільшити.

"Вже другий рік на охорону здоров'я йде субвенція з державного бюджету окремо на обласний бюджет і окремо на районні. Тобто, на сесії облради ми затверджуємо бюджет обласних закладів охорони здоров'я, куди і входить облдитлікарня. Слід пояснити, що субвенція приходить з Міністерства охорони здоров'я, фінансування якого затверджує Верховна рада. На 2016 парламент затвердив суму на 2 мільярди меншу, аніж на 2015. А в 2015 було затверджено скільки ж, як у 2014 році. І це при тому, що курс долара значно зріз. Ми вчора з пані Манюх про це розмовляли. Вона все емоційно написала, але то проблема не тільки обласної дитячої лікарні, а всієї охорони здоров'я. Під час засіданння комісії та президії облради я наполягав, щоб вільних залишок коштів першочергово спрямовували на медикаменти, виплату зарплати, продукти харчування та енергоносії. Тобто, захищені статті", - пояснює голова депутатської комісії.

За словами депутата, під час розгляду питання департамент фінансів та департамент охорони здоров'я доповіли, що кошти закладені в бюджеті для обласних медзакладів на 12 місячних фондів.

"Фактично, повністю забезпечено тільки на аенергоносії, а медикаменти та продукти харчування обмежені набагато. І це дійсно катастрофа. І в обласних, і районних закладах. Так жити не можна! Але це не тільки проблема дитлікарні, а всіх обласних та районних закладів. І це не обласна рада врізала і затвердила. Нам подали проект рішення, який готує облдежралдміністрація в особі фінансового та профільного департаментів. Вони мали його узгодидити з керівниками закладів. Я на комісії говорив і повторюся ще раз - це дійсно катастрофа. До прикладу, якщо онкодиспансер отримав на медикаменти 700 тисяч, а їм тільки на наркотичні засоби треба 1 мільйон То про що можна говорити? Я б хотів побачити того мудрагеля, що придумав таку схему розрахунку. Бо якщо на харчування треба 50 гривень, то не можна забезпечувати на 7. Якщо на лікування треба 100 гривень на день, то не можна забезпечувати 10. Я скажу поправді - сьогодні йде руйнування охорони здоров'я в державі. Тому що і міністр, і уряд і не хочуть зробити системної реформи, а хочуть все розвалили, а потім приватизувати, що залишиться", - резюмує Піцуряк.

Водночас він підкреслює, що проект, який був поданий до облради на 15 січня, кращий, аніж той, що подавали на першу сесію.

"Наша комісія домоглася, щоб майже 10 мільйонів було додано до попопередньо поданої суми. Але це пішло на придбання різного медичного обладнання, туберкуліну для всіх районів та інше", - роз'яснює свободівець. 

Та, як наостанок зазначає Манолій Піцуряк, в районах ситуація ще катастрофічніша.

"Якщо обласна лікарня має 12 місячних фондів, то в мене в Богородчанському районі ми маємо 7 неповних місяців для оплати праці. (Манолій Піцуряк - головний лікар Солотвинської районної лікарні - ред.) Бо якщо ми б дали всі передбачені для лікарні кошти на оплату праці, то нам би стало на 8 місяців. Я не знаю як викручуватись. Але це точно не обласна рада винна, а політика держави - уряду, прем'єра, вищої влади загалом. Бунт серед медичного персоналу буде назрівати все більше, особливо - коли почнуться скорочення лікарняних ліжок, які за постановою Кадміну 1024 мають сягнути 25%. Адже це означає і скорочення медперсоналу", - підкреслює депутат.

Натомість директор департаменту охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА Мирон Матейко не вважає ситуацію з фінансування медицини в області катастрофічною.

"Справді, в бюджеті заробітню плату заклали не повністю, захищені статті - теж не повністю. Але при перевиконанні бюджету ці статті будуть переглядати і уточнювати. Тому заяви про катастрофу доволі перебільшені. Я тут катастрофи не бачу. Вибачте, але бюджетний рік тільки починається. Кожен керівник теж має планувати бюджет своєї установи та закладати кошти на першочергові питання. Я це кажу як колишній головний лікар. Якщо є питання, то приходьте в депарамент і говоріть. Будемо вишукувати можливості і перекидувати гроші. Стане на півроку грошей, то будемо уточнювати і робити все, аби стало. А робити заяви в інтернеті - то грошей від того не прибуде. Щороку приймають один бюджет, а вкінці виходить по-іншому, бо уточнюються і добавляється", - резюмує головний медик області.

Як проаналізували журналісти у Бюджеті-2016, найбільше витрат розраховано на пенсіонерів, а економити урядовці вирішили на освіті і медицині.