Олександр Сич: Держгеонадра хочуть загнати нас у пастку


На другому пленарному засіданні 4-ї сесії обласної ради схвалено звернення до Державної служби геології та надр України щодо відновлення роботи Битків-Бабченського родовища нафти і газу.

Оскільки перед багатьма працівниками НГВУ «Надвірнанафтогаз» постала сумна перспектива стати безробітними через непродовження цією службою з 28 липня 
2015 р. дії спеціального дозволу попередньому багаторічному ліцензіату ТОВ «СП «УкрКАРПАТОЙЛ ЛТД». Держгеонадра згадали в негативному контексті перед розглядом ще шести питань порядку денного сесії, пише Галичина

Голова постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу Остап Дзеса зазначив, що не було можливості ретельно вивчити проекти рішень із цих питань, оскільки надійшли вони в облраду напередодні пленарного засідання. Однак ті питання мусили внести до порядку денного, бо згідно з постановою Кабміну Державна служба геології та надр України, яка надсилає в регіони подання про погодження спеціальних дозволів на користування надрами, тепер може самостійно надати такий дозвіл, якщо до встановленого нею терміну відповідна обласна рада не прийняла іншого рішення (тобто в цьому разі спрацьовує так зване «правило мовчазної згоди»). 

Голова обласної ради Олександр Сич вказав на суперечність цієї постанови Кабміну Законам України «Про місцеве самоврядування» та «Про доступ до публічної інформації»:

«Останнє таке подання надійшло у міжпленарний період і на його розгляд нам дали тиждень. Це абсолютно некоректне поводження з органами місцевого самоврядування. Мені що, кожного тижня скликати сесію? Та ж депутати обласної ради — це не депутати Верховної Ради, вони не можуть працювати на платній основі. Як нам приймати серйозні рішення із шести питань порядку денного щодо надання в оренду надр області на енну кількість років? Хтось із наших газу й нафти матиме прибутки в сотні мільйонів, а що від цього будуть мати територіальні громади Прикарпаття? Якби ж ті питання ми не внесли до порядку денного сьогоднішнього пленарного засідання, а перенесли на наступну сесію, то це дало б підстави чиновникам сказати: «Ви не хочете наші подання розглядати». Це і є та пастка, в яку хочуть загнати наш депутатський корпус. Бо якщо ці питання ми експромтом внесли до порядку денного пленарного засідання сьогодні, то не зможемо розглянути їх грунтовно. Мені здається, що Держгеонадра роблять цю пастку, аби мати підстави забрати надра на території півобласті у чиєсь там користування без нашого відома». 

Отож депутати проголосували за негативні рішення щодо всіх тих шести подань, які надіслала обласній раді Державна служба геології та надр України. Зокрема, і безпосередньо їй самій відмовили в погодженні продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами — з метою геологічного вивчення, у т. ч. дослідно-промислової розробки з подальшим добуванням нафти, газу природного, конденсату, — Ясенської площі на території Рожнятівського та Богородчанського районів. Відмовлено ПАТ «Укргазвидобування» у користуванні ділянками надр, а саме: в погодженні отримання без проведення аукціону спеціальних дозволів на геологічне вивчення, у т. ч. дослідно-промислову розробку з подальшим добуванням нафти, газу та конденсату, ілемківсько-Лолинської площі в Рожнятівському й Долинському районах, Ліщинської площі на Рогатинщині та Максимець-Бистрицької площі на Надвірнянщині, а ТОВ «ПАРі» — у погодженні спеціального дозволу на користування надрами — з метою добування вуглеводнів — Чемигівської площі на території Яремчанської міської ради.