Олександр Сич: Глобалізація нівелює та мимоволі посилює націоналізм, даючи йому в руки ту зброю, якою володіє сама


Сьогодні, 12 жовтня в Івано-Франківську стартувала VIIІ Всеукраїнська наукова конференція, присвячена темі "Економічний націоналізм".

Цього року свої доповіді представляють науковці з 13 міст України, а також з міста Мінськ (Білорусь) та міста Бжозув (Польща), інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Як зауважив організатор заходу, науковець, голова облради Олександр Сич, економічна політика є одним з найактуальніших питань у державі. 

"Зрозуміло настільки сьогодні важлива тема економіки. Економічний націоналізм - це категорія наукова, а не політична. Економічним націоналізмом називають політику держави, яка спрямовують свої дії на захист національної економіки, щоб вона працювала в національних інтересах, а не інтересах транснаціональних компаній чи приватних. Зрозуміло, що в українських умовах, коли економіка працює в інтересах олігархічних груп, коли нас розглядають, як сировинний придаток, питання економічного націоналізму вкрай важливе",- переконаний Сич.  

Водночас, науковець присвятив свою доповідь концепції раціонального націоналізму. На думку свободівця, український націоналізм сьогодні є вагомим чинником суспільно-політичного життя. Водночас над ним тяжіють негативні пропагандистські  стереотипи, вибудувані в минулому сусідськими державами, що були колонізаторами українських територій.

"Не позбавлений він і власних стереотипів, сформованих умовами бездержавного існування нації та розвитку націоналізму. Це часто дає ґрунт для політичних опонентів, аби звинувачувати націоналістичний рух в деконструктивізмі та заперечувати саму доцільність його існування в політичному просторі. З огляду на це актуальним є дослідження раціональних, конструктивно-державницьких основ українського націоналізму",  - зауважує Олександр Сич.

При тому, впевнений Сич, викликом для процесу "раціоналізації" націоналізму є глобалізація, яка піддає нівелюванню все те, що пов'язане з нацією - кордони держав, їхню політичну та економічну суверенність, культурну самобутність. 

"Такі загрози мобілізують націоналізми на захист ідентичності своїх націй, а тому зростає їхня роль у суспільно-політичному житті держави. Бачимо це на прикладі не тільки "нової", а й "старої" Європи". Одночасно глобалізація мимоволі посилює націоналізм, даючи йому в руки ту зброю, якою володіє сама. Перефразовуючи відомий вислів, відбувається боротьба за життя чи смерть націй, і в ній націоналісти просто вимушені "раціоналізувати" інструменти свого суспільно-політичного впливу", - переконаний науковець Олександр Сич.

Підсумовуючи, Олександр Сич зауважив, що український раціональний націоналізм слід розуміти як націоналізм державницький, конструктивний, економічний та соціально-консервативний.

До теми: До Франківська з'їхались науковці, щоб обговорити економічний націоналізм