Олександр Сич на Бандерівських читаннях: Націоналізм визвольний передає естафету націоналізму соціальному


Бандерівські читання, приурочені до 75-річчя Акта відновлення української державності та 25-ї річниці незалежності України відбулись 3 лютого у Києві.

У заході, що проводиться вже втретє, взяв участь голова Івано-Франківської обласної ради, науковець, заступник голови ВО «Свобода» з ідеологічний питань Олександр Сич.

Як зауважив під час виступу Олександр Сич, в умовах існування сучасної української держави для націоналістів поряд із завданням збереження української ідентичності постає завдання соціального захисту українців.

«І свідченням цього є соціологічні дослідження, які вказують, що протягом всіх років незалежності 80% українців перебувають на межі, або за межею бідності. Ті ж дослідження показують, що українців першочергово турбують саме соціальні проблеми: низькі доходи, високі ціни на товари першої необхідності та комунальні послуг, безробіття. Натомість такі культурно-національні маркети, як мова, культура, історія стоять у переліку пріоритетів тільки на 15-18 місці. До того ж, за роки незалежності чисельність населення України зменшилась із 52 до 45 мільйонів. Тож, цілком наочним є стан соціальної незахищеності української нації і поступового її вимирання», - зауважив свободівець.

Водночас, на думку науковця, світ стрімко класифікується на клас надбагатих та клас надбідних. Як зазначає Олександр Сич, такі обставини виводять тему соціального захисту у програмово-ідеологічних засадах українського націоналізму на перший план.

«Тож сьогодні націоналізм визвольний передає естафету націоналізму соціальному. Адже на етапі бездержавного існування української нації головним завданням українського націоналізму було визволення нації із поневолення. Натоміть на етапі державного існування головним завданням є її соціальний захист і припинення процесу фізичного вимирання. Бо ж який сенс буде відстоювати національну ідентичність, якщо зникне фізична субстанція іі носія?! З уваги на це соціальний націоналізм є відповіддю на сучасні внутрішні та зовнішньо-глобалізаційні виклики і має високі перспективи розвитку», - впевнений Сич.

Виступ Олександра Сича - з 1:37.