Олександр Сич: Не треба Кабміну та ВР хитрувати за рахунок місцевих бюджетів


Всі витрати органів місцевого самоврядування, які виникають внаслідок рішень державних органів, повинні бути компенсовані державою.

На цьому наголосив голова обласної ради Олександр Сич під час засідання колегії ОДА, посилаючись на статтю 142 Конституції України.

"Якщо держава зобов’язана утримувати заклади охорони здоров’я і освіти, вона повинна виділяти на це достатньо коштів. Не треба Кабінету Міністрів України і депутатам Верховної Ради України хитрувати за рахунок місцевих бюджетів. Тому, що вони формують резерви, а нас заставляють забирати гроші з нашого розвитку", - підкреслив Олександр Сич.

Керівник депутатського корпусу зауважив, що приймаючи ті чи інші рішення, обласна рада закладає кошти на їх реалізацію, натомість, на виконання деяких рішень уряду чи парламенту органам місцевого самоврядування доводиться спрямовувати власні кошти.

"Ми прийняли рішення про щомісячні доплати ветеранам УПА, в той час коли на державному рівні вони ще не були захищені, і спрямували на це гроші з обласного бюджету. Так само поступили і в частині захисту учасників АТО та їх сімей. Обласна рада прийняла відповідну програму, визнала на обласному рівні бійців-добровольців і зараз оплачує їхнє навчання у вищих навчальних закладах, виплачує матеріальну допомогу неповнолітнім дітям загиблих. Приймаючи те чи інше рішення, ми розраховуємо на власний фінансовий ресурс, в той час, коли Кабінет Міністрів України чи Верховна Рада України намагаються виконувати свої рішення коштом органів місцевого самоврядування", - підкреслив Олександр Сич.

"Дехто опирається на Бюджетний кодекс, який говорить, що в разі невиплати заробітної плати, 90% вільних залишків мають спрямовуватися на ці цілі. Але пам’ятаймо, що саме Конституція має найвищу юридичну силу", - додав посадовець.

Відтак, Сич рекомендував обласній державній адміністрації на чергову сесію обласної ради готувати проекти звернень щодо проблематики, що буде виникати із заборгованістю, яку допустила держава, опираючись на розрахунки і статтю 142 Конституції України.