Олександр Сич: Перекидання фінансування профтехосвіти на місця, "аукнеться" державі через кілька років


Сьогодні відбулося засідання депутатської комісії з питань бюджету, фінансів та податків ,на якій серед іншого розглянули питання про розподіл стабілізаційної дотації на професійно-технічну освіту.

За словами директора департаменту фінансів обласної державної адміністрації Галини Карп дана дотація складає 17.6 млн. грн. Вона дає можливість закрити заборгованість перед місцевими бюджетами по захищених статтях.  Зокрема, пропонується Калуському міському бюджету виділити 4.8 млн. грн., Коломийському - 9.1 млн., Бурштинському - 2.5 млн. та департаменту освіти для потреб профтехосвіти - 1.2 млн грн.

Як пояснила Карп, розрахунок проводився відповідно до потреби фінансування закладів профтехосвіти. Адже на сьогоднішній день ці установи мають фінансуватися з бюджетів міст обласного значення.

У свою чергу голова обласної ради Олександр Сич зауважив, що питанням фінансування професійно-технічної освіти мала б займатися держава.

«Є проблема, яка потребує вирішення. Вона полягає у тому, що це питання державної ваги, а не ваги коломийської, калуської чи бурштинської міської ради. Скажіть, як мені переконати міського голову і міську раду давати гроші на ПТУ, де навчаються діти не тільки з цього міста, а з усієї області та навіть з інших областей. Адже депутат міської ради, якому бракує грошей на якісь видатки скаже, а чому я маю фінансувати навчання дитини з тернопільської області чи іншого району? Тому, це питання не те що міського голови чи міської ради, навіть обласній раді складно про нього говорити. Навіть якщо в тій чи іншій міській раді бюджет буде перевиконуватися, то вони що інших «дірок» не мають, аніж вчити дітей не зі своєї території?», - поцікавився голова у Галини Карп.

Фінансист пояснила, що держава зобов’язала міські ради передбачити фінансування профтехосвіти в бюджетах, а там де цих коштів не вистачає, будуть дотації. Проте, така новація в середині бюджетного року не принесе багато користі, окрім того в наступному році знову доведеться шукати кошти.

На це Олександ Сич резюмував, що в наступному році ми зіткнемося з ситуацією, коли  профтехучилища перестануть приймати на навчання дітей не зі своєї місцевості, або позакривають навчальні заклади.

«Це руйнування профтехосвіти. Більше того це руйнування державної політики підготовки кваліфікованих кадрів і це державі «аукнеться» через кілька років», - переконаний свободівець.

Натомість Галина Карп зауважила, що сподівається на підписання закону, який регулює передачу цих установ на фінансування з обласного бюджету, при цьому передачу йому фінансового ресурсу. Адже діти справді знаходяться на території інших районів і це вже питання обласної ради.