Олександр Сич пояснив, чому головою облради не міг стати представник провладної партії


Більшість депутатів Івано-Франківській облраді були не готовими обирати собі очільника серед представників пропрезидентської партії. Адже вважали, що це призведе до повної монополізації влади.

Про це в інтерв’ю газеті «Галичина» розповів новообраний голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич. За його словами, такий страх сформувався через політичний режим Януковича, який був антидемократичним, антисоціальним і антиукраїнським.

«Ми розуміємо, що він став таким, бо владу в державі монополізувала та узурпувала одна партія - Партія регіонів. Тож як тільки ми розпочинали розмови у форматі представників тих партій, які в результаті місцевих виборів пройшли до обласної ради, то більшість висловлювала застереження, що нині не маємо права допустити в області такої ж монополізації влади іншою партією. Адже керівництво облдержадміністрації - це пряма вертикаль Президента України Петра Порошенка, а відповідно - партії його імені. Також керівництво прокуратури, СБУ, міліції призначають по цій же вертикалі. Якщо допустити, що ще й обласну раду очолив би представник цієї політичної сили, то була б повна узурпація влади на Прикарпатті. Ми не стверджуємо, що це обов'язково призвело б до негативних наслідків, але вважаємо, що такий розвиток подій є потенційно небезпечним. Недаремно ж кілька сотень років тому мудрі люди придумали тезу про те, що основою демократичного режиму є поділ влади», - підкреслює свободівець.

За словами політика, аж впритул до першої сесії обласної ради депутати вели про це мову на міжпартійних зустрічах.

«Та представники БПП "Солідарність" з такою логікою не погоджувалися і наполягали, що саме їхній представник має очолити обласну раду. Отож ця політсила опинилася в меншості з огляду на логіку власних дій. Ми, представники партій, які порозумілися між собою, наголошували на тому, що не прагнемо, аби в обласній раді була внутрішня опозиція і що ми готові включити до керівного складу представника БПП "Солідарність". І навіть довго резервували для цього посаду заступника голови обласної ради. Проте "порошенківці" наполягали на своєму. А зранечку в день проведення сесії розвиток подій набув прямо-таки пригодницького сюжету. Лідери фракції БПП "Солідарність" пообіцяли, що фракція "задля досягнення консолідації" у повному складі таки буде голосувати за мою кандидатуру. Я, своєю чергою, занурився в непрості розмірковування про те, як узгодити кадрові інтереси всіх політичних партнерів. Та, як з'ясувалося, надаремне вже потім дехто з учасників засідання фракції розповідав, що на пропозицію лідерів вона більшістю голосів таки проголосувала проти того, аби підтримати мене», - розповів очільник прикарпатських обранців.