Олександр Сич: Путінський режим не допустить переходу УПЦ МП в єдину помісну церкву


Єдиний механізм, що приєднає парохії Української православної церкви (Московського патріархату) в Українську Православну Церкву – це поступовий, добровільних перехід самих церковних громад.

Таку думку на запитання журналіста щодо об’єднання церков  голова Івано-Франківської облради, свободівець, науковець Олександр Сич висловив в ефірі програми «Новий погляд».

«На етапі становлення української  держави, коли тільки закладається фундамент, важливе значення мають об’єднувальні  чинники. Ми вкрай потребуємо єдиної української церкви. Це той аспект , який буде скріплювати націю та нівелювати розбіжності між заходом та сходом України. Бо в нас є розмежування : Східна та Західна Україна, католики та православні, комуністи та націоналісти, тому треба їх ліквідовувати. І якраз Єдина помісна церква мала б ліквідувати ці розбіжності.  Я дуже сподіваюся, що те звернення президента буде реалізоване. Маючи досвід в політиці можу сказати, що якщо воно  прозвучало,  значить є реальні  домовленості та сподівання, що це буде зроблено», - зауважує Сич.

Політик зауважує, що наразі мова йде про об’єднання православних церков.  За словами Олександра Сича, реальним є об’єднання Київського патріархату і Автокефальної церкви, проте малоймовірне об’єднання з російською православною церквою.

«Бо Москва не відпустить свою частину церкви, адже вона для них є дуже зручним і могутнім інструментом політики. І також це майно та доходи від прихожан. Загалом, я не бачу можливості, щоб вона вся перейшла в українську помісну церкву . Цього не допустить путінський режим і це не політичний популізм, я кажу відверто . Інший механізм – це поступовий перехід  парохій російського патріархату в українську Православну церкву. Цей процес вже є навіть на території нашої області  і він буде набирати все більше і більше обертів. Але коли ми говоримо не тільки про єдину православну церкву , а й про українську помісну, то є ще Греко-Католицька . А тут уже є питання порозуміння між Римом і Константинополем , тому що Греко-Католицька церква підпорядкована Риму . Тож цей процес не є швидкий, але добре, що він починає входити у фазу реального втілення», - зазначає свободівець.