Олександр Сич у Полтаві та Лубнах прочитав лекції з основ націоналізму


Минулого тижня в Полтаві та Лубнах народний депутат України VII скликання, віце-прем'єр-міністр України (2014 р.), кандидат історичних наук свободівець Олександр Сич прочитав лекції на тему: "Основи націоналізму".

Перша зустріч відбулася в Полтаві. У залі Будинку профспілок зібралися не тільки свободівці, а й зацікавлені містяни. Олександр Сич зазначив, що радий прочитати лекцію на Полтавщині: "Центральна Україна - це джерело націоналізму. Західна Україна підхопила та втілювала готові ідеї, які були виплекані тут. Саме Полтавщина, так само, як і Черкащина, є його основою, джерелом. Микола Міхновський системно оформив націоналізм у цьому краї. Повернення українського націоналізму до джерел - це одночасно і питання його ґрунтовного закорінення в національному політикумі - назавжди в українській державі - і питання безпеки української держави. Важливо, щоби на Полтавщині розвивався націоналізм, було сильним Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Щоби більше полтавців відчули, що це їхній світогляд, що це їхня ідеологія, що це той інструмент, із допомогою якого вони збудують заможну, сильну, демократичну державу, ту, яку вони хочуть, в якій кожен почуватиметься безпечно - і вони, і їхні діти, і їхні внуки".

Тривала лекція більше години. Присутні ставили свободівцю найрізноманітніші запитання: від геополітичних, стратегічних - до ідеологічних і партійних. Завершився захід автограф-сесією та неформальним спілкуванням із побратимами-націоналістами.

Наступна лекція відбулася у Лубнах. Зустрічали свободівця містяни у залі музичної школи. Тут Олександр Сич розвіяв поширений на Полтавщині міт: "Націоналізм - це любов до своєї Батьківщини, до всього рідного. Але своє рідне треба не тільки любити, а й захищати. Любов і захист - поєднання цих складових і є націоналізм.

Націоналізм відмінний від нацизму і фашизму, хоча в совєцьку епоху та в часи "регіоналів" їх неосвічено й безтолково ставили в один ряд. Так, вони формувалися в один час. Але нацизм і фашизм були політикою державних народів. Це ідеології для укріплення позицій держави. Фашизм - для укріплення позицій італійської держави, а нацизм - німецької. Нацизм будувався на расизмі - зверхньому ставленні до инших націй, винятковій перевазі німецької раси. В українському націоналізмі такого ніколи не було: українці ніколи себе не вивищували, не підносили над иншими расами, вони тільки захищали своє. Український націоналізм є націозахисним. Нацизм і фашизм були агресивними в укріпленні позицій держави. Коли формувався український націоналізм, то української держави не було, нація була поневолена. Тому основним завданням українського націоналізму було визволення своєї нації, побудова своєї держави. Тепер, коли визволилися, є держава, то її треба будувати так, щоб вона була українською, щоб вона захищала інтереси українців, а не була просто державою на українській землі".

Лубенці теж ставили запитання свободівцю та мали можливість отримати підпис автора на книгах про націоналізм.

"Побачив зацікавлення, побачив інтерес. Ті, хто були присутні на лекціях, всотували в себе інформацію, яку я їм подавав. А коли завершував доповіді, то мене вражали запитання. Не пласкі, а глибокі, детальні. Відчув задоволення від зустрічей, сподіваюся, воно взаємне. Відчув, що немарно роблю свою роботу", - підсумував результати зустрічей Олександр Сич.