Олександр Сич: В процесі об'єднання громад є дуже багато непродуманих деталей


Якщо із 49 об'єднаних громад запланованих у попередньому році тільки три насправді об'єднались, то мова не йде про добровільність.

Таку думку голова облради, свободівець Олександр Сич висловив у програмі "Новий погляд" на ТРК РАІ

"Очевидно, що чиновники намалювали, але добровільності там не було. В цьому році обласна рада вирішила, що погоджуватиме тільки ті громади, де є докази добровільного об'єднання. Де немає скандалів, насильного запихування села до тої чи іншої громади І власне, коли ми так почали робити, то вже помітний результат і є нові громади", - каже голова.

Водночас, зазначає Олександр Сич, для об'єднаних громад немає законодавчого забезпечення.

"Тобто, на державному рівні прийняли закон про добровільне об'єднання громад. Запустили процес, хай яким він не є. А це вже прямі бюджетні відносини з державним бюджетом. При отриманні субвенцій на освіту чи медицину - як вона має функціонувати? Немає законодавчого забезпечення. Як на рівні громади надавати послуги з охорони здоров'я? Як буде функціонувати інфраструктура? Тобто, перш ніж запустити процес, треба детально продумати всі механізми. От нам сьогодні цього бракує", - зауважує голова облради Олександр Сич.

Також у програмі про підсумки діяльності обласної ради у році, що минає та про нагальні проблеми місцевого самоврядування й актуальні загальнонаціональні суспільно-політичні процеси.