Олександр Сич: Якщо Європа не зрозуміє, яким шляхом йде Путін і Росія, то «собіратєлі рускіх зємель» дійдуть аж до Берліна


Оминути війну з Росією Україні було неможливо. Адже, у 2014 українців наздогнало те, що мало трапитись ще в 1991 році.

Таку думку під час презентації збірника «Український націоналізм: традиція і модерн» висловив колишній віце-прем’єр-міністр, заступник голови ВО «Свобода» з ідеологічних питань, науковець  Олександр Сич.

«Ми шукаємо відповіді на запитання «Чи можна було оминути війну?». Її оминути було неможливо. Просто нас наздогнало те, що мало бути у 1991 році. Ще ідеологи ОУН говорили про те, що мирна еволюція Російської імперії неможлива, бо біда Росії полягає в тому, що не тільки провідна верства заражена імперським синдромом, але й весь російський народ. Який протягом століть тішився з того, яка його держава велика, могутня, як вона загарбує все нові і нові території, країни, держави. І тому, коли розпався "Совєтський союз" і розпалась так звана соціалістична система, то не тільки провідники російської держави, а й пересічні росіяни відчули це для себе як трагедію. І казали «треба собірать рускіє зємлі», - зауважив політик.

А, як нагадує науковець, «рускіє зємлі» після Другої світової війни простягались аж до Берліна.

«Тож якщо сьогодні Європа не зрозуміє, яким шляхом йде Путін і Росія, «собіраючи рускіє землі», то російські війська скоро будуть стояти під Берліном», - підкреслив Олександр Сич.

До теми: Екс-віце-прем’єр Олександр Сич презентував франківцям збірник про український націоналізм