Олімпійський синдром


У Стародавній Греції на час проведення Олімпійських ігор припинялися всі воєнні конфлікти між містами-державами, що брали участь у змаганнях. У сучасному світі під час Олімпіади напруження між окремими державами тільки зростає. Спорт став занадто закомерціалізований і заполітизований, і тому його нерідко використовують, так би мовити, не за призначенням.

Особливо вибухову суміш спорту і політики можна спостерігати на прикладі поведінки російського президента – як тільки десь відбуваються Олімпійські ігри, зростає агресія Путіна, пише Галицький кореспондент. Так було під час літньої Олімпіади-2008 у Пекіні, коли Росія «примушувала до миру» Грузію. Так було під час зимової Олімпіади-2014 у Сочі, коли під її тріумфальним прикриттям у Крим пробиралися озброєні до зубів «зелені чоловічки». Так є і тепер: поки в Ріо-де-Жанейро змагаються олімпійці, Путін звинувачує Україну в «переході до терору». У серпневому повітрі запахло великою війною…

Голосна заява

Після минулотижневого повідомлення російської ФСБ про запобігання спробам українських диверсантів влаштувати теракти в Криму, під час яких загинули російський військовий і боєць ФСБ, Путін звинуватив українську владу в тому, що вона «переходить до терору». Дії України він назвав «дурними» і «злочинними» та запевнив, що не залишить без уваги загибель двох російських силовиків. А сенс терористично-диверсійних акцій, які нібито готувалися Києвом у Криму, Путін пояснив прагненням української влади відвернути увагу від внутрішніх проблем країни.

Російський лідер також закликав США, якщо вони зацікавлені у вирішенні українського питання, чинити тиск на Київ, та зауважив, що в світлі інформації про підготовку Україною терактів і диверсій зустрічі в нормандському форматі втрачають сенс.

Нагадаємо, що ФСБ 10 серпня оприлюднила заяву, в якій стверджувала, що запобігла вчиненню в Криму терактів, начебто підготовлених Головним управлінням розвідки Міноборони України. На сайті російської спецслужби повідомлялося, що об’єктами нападу були визначені «критично важливі елементи інфраструктури і життєзабезпечення півострова», а метою – «дестабілізація соціально-політичної обстановки в регіоні в період підготовки і проведення виборів федеральних і регіональних органів влади».

Нібито в ніч на 7 серпня біля м. Армянська в Криму була виявлена група українських диверсантів, і під час її затримання «в результаті вогневого контакту загинув співробітник ФСБ Росії». А на місці сутички виявлені 20 саморобних вибухових пристроїв сумарною потужністю понад 40 кг у тротиловому еквіваленті, боєприпаси і спеціальні засоби, протипіхотні та магнітні міни, а також гранати і спецзброя, що «перебувають на озброєнні спеціальних підрозділів Збройних сил України».

Російська спецслужба також стверджувала, що в ніч на 8 серпня запобігла ще двом спробам прориву диверсійно-терористичних груп з території України і ці «спроби прориву прикривалися масованим обстрілом з боку суміжної держави і бронетехнікою Збройних сил України. В ході вогневого контакту загинув військовослужбовець МО РФ».

Крім того, у заяві повідомлялося про ліквідацію агентурної мережі ГУР МО ЗСУ. ФСБ повідомила, що «затримані особи з числа громадян України та Російської Федерації, які надавали сприяння в підготовці терористичних актів, дають свідчення».

Одним з організаторів нездійснених терактів було названо учасника АТО з м. Енергодара Запорізької області Євгена Панова, нібито співробітника ГУР МО України. Відео з допитом побитого Панова невдовзі облетіло всі телеканали, а його брат заявив, що напередодні Євгена викрали. Також він заперечив, що Євген Панов, який насправді працював водієм-електромеханіком на Запорізькій АЕС, є розвідником.

Другим «диверсантом» виявився будівельник з Євпаторії Андрій Захтій. Про цього 41-річного уродженця м. Борислава Львівської області пишуть, що він уславився своїми проросійськими поглядами і виступав проти Майдану. А загалом станом на понеділок, коли в окупованому Криму затримали ще двох жителів півострова, підозрюваних у підготовці «терактів», число затриманих у цій справі зросло до дев’яти осіб. Ще близько 10-ти осіб проходять у справі як свідки, але можуть стати і підозрюваними…

За старим стилем

Український Генштаб розцінив заяву ФСБ як провокацію, а секретар РНБО Олександр Турчинов обізвав її істеричною і брехливою, яка «не має жодних підстав, окрім спроб окупантів нагнітати та загострювати ситуацію на тимчасово захоплених українських територіях». За його словами, за останній рік жодного співробітника ГУР МО України не було затримано на окупованій території Криму. «Ця провокативна маячня ФСБ є елементом гібридної війни, яку веде Росія проти нашої країни», – наголосив Турчинов.

Постійному представнику України при Раді Європи Дмитру Кулебі російські провокації в Криму нагадали дії Російської Федерації на початку війни в Грузії. А президент Петро Порошенко назвав звинувачення Росії фантазіями, які є «лише привід для чергових військових погроз на адресу України». «Звинувачення російською стороною України у тероризмі в окупованому Криму лунають так само безглуздо та цинічно, як заяви російського керівництва про відсутність російських військ на Донбасі», – зазначив Порошенко.

Глава держави наголосив, що Україна рішуче засуджує тероризм у всіх його проявах і формах та відкидає практику використання будь-яких терористичних заходів для припинення окупації Криму. «Саме Росія вже давно щедро фінансує та активно підтримує тероризм на території України, піднявши його до рівня своєї державної політики – і в окупованих районах Донбасу, і в анексованому Криму, в стилі 30-х років минулого століття», – заявив Порошенко.

Стріляли

Згодом інформагентство «Інтерфакс-Україна» з посиланням на поінформоване джерело в силових структурах повідомило, що 7 серпня біля с. Суворове Красноперекопського району, яке поруч з КПП «Армянськ», п’ятеро російських десантників, перебуваючи в стані сильного сп’яніння, обстріляли машину з цивільними особами. За кермом автомобіля «Skoda Fabia» був житель Суворова, турок-месхетинець Хафіз Мухамаду, а в салоні – його знайома. Вони їхали в гості до родичів на українську територію. Чоловік отримав сім кульових поранень і був госпіталізований в лікарню Красноперекопська під посиленою охороною російських військових. Його супутниця відбулася легким пораненням.

На запит Курултаю кримськотатарського народу російська окупаційна влада відповіла, що Мухамад віз вибухівку. Тим часом трьох військових, які обстріляли машину, нібито вже затримали, а двох ще розшукують. Ще у понеділок, 9 серпня, повідомлялося, що підконтрольне Москві МВС Криму розіслало орієнтування на п’ятьох озброєних осіб у російській військовій формі, яких розшукували за якийсь тяжкий злочин.

Також у мережі траплялися версії про те, що у Криму ловили дезертирів, та про перестрілку між російськими військовими і прикордонниками. Заарештований Панов заявив на допиті, що диверсійна група, в яку він нібито входив, придбала, готуючись до операції, п’ять комплектів російської військової форми. Все це наводить на обґрунтовану підозру про те, що у Криму стався якийсь серйозний інцидент за участю російських силовиків, і, заминаючи його, вони вирішили ще й паралельно вдарити по Україні.

У відповідь на російські провокації Порошенко наказав привести в посилену боєготовність всі збройні підрозділи на кордоні континентальної України і Криму, а також війська на всій лінії зіткнення на Донбасі та в Приазов’ї.

А в Росії заговорили про можливий розрив дипломатичних відносин з Україною. Путінські ставленики в Криму стали пропонувати виключити Україну з ООН, а деякі з них закликали завдати ракетних ударів по таборах терористів в Україні. Глава анексованого Криму Аксьонов закликав «вішати диверсантів, як ворон» на кордоні.

Репетиція війни

Можна втопитися у морі версій навколо кримського протистояння.

Одні спостерігачі вважають, що вся ця історія, шита білими нитками, адресована більшою мірою Заходу, ніж українській владі. Що це привід закликати західних партнерів України посилити тиск на Київ задля виконання мінських домовленостей у тому порядку, який вигідний Росії. Але на Заході вже заявили про те, що не побачили  доказів у «вторгненні до Криму» і не вірять офіційній версії Москви.

Інші гадають, що таким способом російська влада мобілізує електорат (найперше, кримський) на підтримку владної партії «Єдиная Россия» на вересневих виборах у Держдуму. Тобто, що все це розраховано на внутрішнього споживача. Можливо, саме тому так багато в повідомленнях про підготовку «терактів» сумнівних моментів. Це і шлях проникнення диверсантів на півострів через Сиваш, і надмірне число об’єктів «диверсії», і нестиковки у відео свідчень затриманих.

Є також припущення, що поки увага світу прикута до Олімпіади в Бразилії, а увага американців – ще й до виборів президента, Путін хоче використати цей час з максимальною користю. Тим паче, що бажаний йому Дональд Трамп останнім часом втрачає позиції у президентських перегонах з Гілларі Клінтон. Поразка Башара Асада, підтримуваного Росією, під Алеппо, освистування російської збірної на Олімпіаді в Ріо і зростаюча ймовірність перемоги на виборах Клінтон не залишають Путіну часу на роздуми. «Якщо Путін планує вторгнення в Україну, зараз саме час для цього», – написав німецький таблоїд «Bild».

Нарешті має право на існування й версія про наміри Москви відволікти увагу від 25-ї річниці незалежності України, затьмарити її. І навіть версія про бажання Путіна підсобити турецькому президенту Ердогану, який знову став другом Кремля, перенаправивши туристичні потоки з «терористично небезпечного» Криму в Анталію. Після примирення з Туреччиною Москва, ймовірно, шукає нового зовнішнього «ворога» для росіян, щоб згуртувати націю, особливо на тлі економічного спаду, що триває.

До речі, міжнародне рейтингове агентство «Moody’s» вважає, що санкції проти Росії можуть бути посилені у разі підвищення напруженості через ситуацію в окупованому Криму. «Росія може зіткнутися з відновленням відтоку капіталу і ослабленням курсу рубля. В результаті цього економіка може бути підірвана. Зараз агентство оцінює рейтинг Росії як Ba1, прогноз – негативний», – передає агентство «Reuters».

А ось у Збройних силах Великобританії вважають, що Росія репетирує майбутню війну із Заходом (відпрацьовує тактики і випробовує зброю) на українській території. Газета «The Times», посилаючись на внутрішній звіт британських військових, відзначає, що російські сили вчаться поєднувати застосування танків, артилерії та іншого важкого озброєння із електронними засобами боротьби, які «глушать» радіосигнали противника і виводять з ладу безпілотники. Тому військові й закликають Великобританію почати готуватися до нової «сучасної війни, в якій абсолютно все – зброя»: від летального озброєння і безпілотників до повідомлень у Twitter і Facebook.

Тарас ТКАЧУК

ПІД ТЕКСТ:

Безпека потребує пильності

На засіданні регіональної координаційної групи Антитерористичного центру при Управлінні СБУ в Івано-Франківській області узгоджено організаційні заходи з переходу на режим роботи відповідно до встановленого рівня терористичної загрози «можлива загроза». Учасники розглянули питання забезпечення додаткових заходів із охорони важливих об’єктів життєзабезпечення краю та місць масового перебування людей.

Правоохоронці наголошують, що безпека громадян залежить не лише від роботи силовиків, а й від пильності та відповідальності місцевих мешканців. Людей просять невідкладно звертатися в СБУ, Національну поліцію та ДСНС у випадку виявлення підозрілих предметів, транспортних засобів та осіб. УСБУ в області звертається до мешканців та гостей регіону з проханням невідкладно повідомляти на телефон довіри (0342) 52-22-95 або на телефонну лінію Національної поліції 102 інформацію, яка може сприяти запобіганню злочинів терористичного чи диверсійного характеру, виявленню зброї та вибухових пристроїв.