Омбудсман на Прикарпатті заявила про приховування даних щодо COVID-19


Регіональна представниця Уповноваженого ВРУ з прав людини в Івано-Франківській області Людмила Непийвода заявила про приховування інформації про випадки підозри чи захворювання на коронавірусну інфекцію в Івано-Франківському геріатричному пансіонаті.

Про це вона повідомила Суспільному.

"На сьогодні ми виявили (до цього теж підключився секретаріат уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, сконтактували з Міністерством соцполітики), що на день візиту, 26 травня, Міністерство соціальної політики не мало жодної інформації про будь-які випадки підозри чи захворювання на коронавірусну інфекцію в геріатричному пансіонаті. Дана інформація свідчить про приховування цієї інформації. Не знаю, з якою метою", – розповідає журналістам Суспільного Людмила Непийвода.

26 травня омбудсман разом із регіональною координаторкою взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Івано-Франківській області Світланою Дем’янчук здійснили моніторинговий візит до Івано-Франківського геріатричного пансіонату Івано-Франківської обласної ради з плановою перевіркою щодо стану забезпечення цього закладу заходів із запобігання та поширення COVID-19. Результати цього візиту оприлюднили на сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Промоніторили не входячи на територію пансіонату

Зокрема, Людмила Непийвода зазначила, що на момент візиту в 12-ти працівників пансіонату діагностовано ГРВІ та запалення легень, в одного працівника підтверджено гостру респіраторну хворобу COVID-19. 5 осіб госпіталізовано до закладів МОЗ. Ці дані омбудсман отримала, не входячи на територію пансіонату.

"Ми в установі не були. Насправді не бачили, чи там двоє підопічних, чи в них температура 37 чи 38, – насправді, ми цього не бачили", - каже Людмила Непийвода.

За її словами, вони з колегою опитали кількох працівників пансіонату, змогли певний період спостерігати за підопічними, які прогулювалися на території. Також подали запит й отримали певну документацію.

Що сказала омбудсман в "Темі дня" на Суспільному

В ефірі програми "Тема дня" омбудсман сказала: "Міністерство соціальної політики станом на ранок 26-го травня зовсім не володіло інформацією, тобто не подавалася інформація про коронавірусну інфекцію. В той час, коли в пансіонаті нам подана інформація про 12 таких осіб".

Ніяких 12-ти нема

Керівник геріатричного пансіонату Володимир Яворський заперечує цю інформацію.

"На сьогоднішній день з усіх мешканців пансіонату з хворих є один чоловік, який перебуває на лікуванні в лікарні на Матейка, у нього – внутрішня кровотеча. Це не COVID-19. І один чоловік з ГРВІ, підозра на ангіну знаходиться в нас, в пансіонаті. З працівників: на сьогоднішній день (разом зі мною) вісім людей захворіло. З них тільки у мене підтверджений COVID-19. Сьогодні ПЛР-тести підтвердили, що я вже не маю цієї інфекції, чекаю ще одного тесту і мене, напевно, випишуть", - каже директор закладу. - Один непідтверджений у ще однієї працівниці. І шість наших працівників очікують на результати ПЛР-тестування. Три працівники (разом зі мною) зараз в лікарні на Матейка. Одна людина – в ЦМКЛ, і четверо знаходяться вдома на лікуванні. Ніяких 12-ти нема".

Збережено усі заходи безпеки

Керівник пансіонату каже, що вони дотримуються усіх вимог щодо запобігання поширення коронавірусної інфекції серед працівників та мешканців пансіонату.

"На три тижні заходить зміна працівників. Ми їм робимо експрес-тести, вимірюємо температуру, робимо заміри пульсоксиметром рівня кисню. Лікарі візуально оглядають на наявність клінічних ознак захворювань, – лише після того, я даю дозвіл приступити до роботи у засобах захисту. Через 10 днів робимо повторний тест. Покидати територію пансіонату міг тільки я, в ситуації крайньої необхідності. Збережені усі заходи безпеки", - каже Віталій Яворський.

Він пригадує, як на початку епідемії COVID-19, їм допомагали волонтери і благодійники. А 35 захисних костюмів Віталій Яворський шив за власні кошти.

"Волонтери не брали кошти за матеріал. Але я оплатив роботу швей. Тисячу гривень нам дали благодійники, ще три тисячі гривень я доклав своїх, і п’ять тисяч бонусом. На сьогоднішній день заклад забезпечений досить потужно захисними засобами", - розповідає очільник геріатричного.

Керівник пансіонату розповів, що протягом трьох місяців карантину їм допомагає очільниця управління охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради Марія Бойко.

"Всі консультації, рекомендації, як здійснювати санітарний режим, — я завжди консультувався з нею. Ми територіально розташовані в Івано-Франківську, мешканці наші всі прописані в Івано-Франківську. Зверталися з усіма питаннями, починаючи від правильного застосування одноразових тестів, як використовувати захисні костюми, – завжди надавала вичерпну рекомендаційну інформацію. І департамент соціальної політики ОДА здійснював над нами шефський нагляд", - розказує Яворський.

Не питай мене, чому?

Моніторингові візити до інтернатних установ соціального захисту, зокрема, до пенітенціарних установ, омбудсмени здійснюють з березня.

"Щодо Івано-Франківського геріатричного пансіонату, цей візит був заздалегідь запланований, але оскільки перед візитом представникам секретаріату стала відома інформація про те, що в даній установі, незважаючи на той карантинний режим, який був запроваджений, все ж таки є підтверджений випадок на коронавірусну інфекцію (нам цю інформацію підтвердив директор департаменту соцполітики), було прийняте рішення не здійснювати повноцінний візит з відвідуванням установи, з опитуванням мешканців пансіонату, ми здійснили так званий дистанційний", – пояснює Людмила Непийвода.

Омбудсман каже, що не варто ставити запитання, чому саме зараз, а не в той час, коли був пік захворювання на COVID-19, вони здійснили цей візит: "З часу запровадження національного превентивного механізму, – а це у 2006-му році був ратифікований Україною факультативний протокол – в Івано-Франківському геріатричному пансіонаті не було жодного разу моніторингу дотримання прав уповноваженим з прав людини. Зразу закликаю виключити якесь упередження до даного візиту. Так склалося, збіглися всі обставини на цей період".

Порушила персональні дані, які б мала захищати

Віталій Яворський розповів, що за час карантину, до цього візиту, омбудсман не контактувала з ним як з керівником пансіонату. Натомість у відео, яке поширила, вона оприлюднила його діагноз, що є порушенням прав людини.

"Навіть не була на території, постояла біля воріт, зняла собі картинку, яку вона хотіла, озвучила на всю країну, на мою думку, інформацію, яку вона не мала права озвучувати, а саме мій діагноз. Я думаю, що це вона би мала захищати такі речі, як персональні дані, а саме діагноз", – говорить Віталій Яворський.

Результати візиту носять рекомендаційний характер

Людмила Непийвода каже, що результати візиту носять рекомендаційний характер: "Я б хотіла звернути увагу, щоб все ж таки не карати, а допомогти персоналу, в першу чергу, тому що ми знаємо проблеми щодо працевлаштування і щодо кадрової політики в таких установах. На сьогодні робота медичного персоналу чи молодшого медичного персоналу в стаціонарних установах чи в інтернатних установах соціального захисту не є популярною, їх дуже важко утримати".

Віталій Яворський хвилюється, що через паніку, яка може виникнути через такі повідомлення, працівники пансіонату почнуть звільнятися. Наразі геріатричний пансіонат працює у звичному режимі.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!