Організатори «Черемош-фесту»: якщо річку «запроторять» в трубу», люди втратять її на багато років


Наприкінці липня на Верховинщині відбудеться «Черемош-фест», організатори якого ставлять перед собою мету привернути увагу громадськості до руйнування русла Білого Черемоша через будівництво ГЕС. Якщо річку «запроторять у трубу», це поставить хрест на розвитку тут туризму, а люди просто втратять річку на довгі роки, — вважають організатори фестивалю. Тож, запрошують усіх приїхати на фестиваль та долучитися до природоохоронного руху.

Як повідомляли «Вікна», громадські активісти Верховинщини вимагають від обласної влади припинити будівництво міні-ГЕС у Карпатах і створити гідрологічний заказник на гірських річках. Мешканці сіл, розташованих у долинах Білого та Чорного Черемошу, стверджують: міні-ГЕС руйнують екосистему Карпат і не приносять жодної користі.

Уже кілька років поспіль люди виходять на акції протесту, створюють ініціативні групи, проводять громадські слухання, пишуть звернення до депутатів.

Щоб зберегти гірські річки та зробити регіон привабливим для туристів, мешканці сіл разом з громадськими активістами ініціювали створення у Карпатах гідрологічного заказника.

— Плануємо провести екотуристичний фестиваль «Черемош-Фест», щоб привернути увагу громадськості до руйнування русла Білого Черемошу бетонними дамбами та іржавими трубами гідроелектростанцій. Ми віримо, що фестиваль наблизить створення у долині цієї річки гідрологічного заказника, — розповів організатор фестивалю Андрій Мельничук.

Організатори фестивалю насамперед намагаються привернути увагу до екологічних проблем Білого Черемошу.

— Білий Черемош просто «не існує» для більшості людей. Туристи, переважно, сюди не доходять, бо їхати надто далеко і дороги — геть погані. А якщо не доходять навіть туристи, то про які перспективи може йтися?  Білий Черемош відірваний від інформаційного простору, — розповів Андрій Мельничук. 

На його думку, потрібно розвивати туризм, відштовхуючись від екологічних принципів.

— Якщо річка буде «запроторена в трубу», ніякого туризму не буде, ми втратимо річку на довгі роки, поки повінь знову, як в 1969 році, не позносить всі міні-ГЕС, — попереджає природозахисник.

РІЧКА ЯК ЗАПОВІДНИК

— Як ініціатива «Черемош-Фест» виступає виключно за законні методи ведення кампанії за збереження карпатських річок, — наполягає Андрій Мельничук. — На прикладі Білого Черемошу маємо створити позитивний прецедент: потрібно добитися, щоб ріці Білий Черемош надали статусу гідрологічного заказника. А в заказниках будувати міні-ГЕСи не можна. Крапка, — каже «Вікнам» Андрій Мельничук.

З його слів, мінекології вже розробляє проект заказника. І природозахисники сподіваються, що до середини серпня Івано-Франківська обласна рада його затвердить. Адже, у рамках угоди з Євросоюзом до 2020 року кількість територій природно-заповідного фонду Прикарпаття має значно збільшитись.

На думку Андрій Мельничука, ідея створення заказника отримала інформаційну підтримку лише через популяризацію її природозахисниками. Адже, більшість прикарпатців не цікавляться такими питаннями, тож, всі важливі рішення приймаються у вузьких колах.

— Наше завдання – зрезонувати природоохоронну ініціативу. Фестиваль по своїй суті є природоохоронною акцією, яка виконується у форматі прикарпатського фестивалю, і від заснування у 2013 році таким був. Вся програма, музика, мистецькі проекти, екскурсії, зустрічі з людьми — це спосіб долучитися до природоохоронногоруху по збереженні ріки Черемош (не важливо, Білого чи Чорного) в атракційній, привабливій формі.
Саме завдяки людям, що приїжджають та купують квиток, ми залишаємося вільними від відпрацювань по якихось зобов’язаннях, несемо на «щоглі» Черемош-Фесту лого не якоїсь політичної сили, а ідею збереження ріки Черемош, — апелює Андрій Мельничук. 

Як повідомляли Вікна, міністерство екології підтримало клопотання активістів про створення заказника на річках Білий Черемош та Черемош

ФЕСТИВАЛЬ: МУЗИКА І ГОРИ

«Черемош-фест» відбудеться з 24-26 липня в урочище Запідок, села Верхній Ясенів, Верховинський район. Його унікальність у — поєднанні локації, якісної музики та активного туризму.

Організатори обіцяють чимало цікавого: активний туризм, якісна музика, традиції гуцульської культури, майстер-класи,  рафтинг Чорним Черемошем, мотузкові переправи через річку, ковальство, театр, вогняне шоу, ліжникарство, кераміка, гончарство, гуцульська кухня, еко-мистецькі акції, екскурсії до визначних місць Гуцульщини, зустрічі зі знаковими людьми та мандрівниками, екотолоки, кіно, художні майстерні, ровери, коні, концерти музикантів з Гуцульщини та з-поза її меж.

Житло можна винаймати у місцевих або ж — поселитися у наметовому містечку, яке — за 15 хвилин ходу від «епіцентру» подій. Вартість квитків на три дні фестивалю становить наразі 149 гривень. Щороку «Черемош-Фест» збирає кілька тисяч людей з усієї України.

Музична програма Черемош-Фесту: Вій (Київ), Zapaska (Кам’янець-Подільський), Гуцул Каліпсо (Чернівці), Віктор Янцо та Rock-H (Мукачеве), Pushkin! Klezmer Band (Київ),Гуцули (Верховина), РоСол (Івано-Франківськ), Фліт (Івано-Франківськ), Петрос (Ворохта),Петровичі (Ворохта), Джалапіта (Львів), Механічний Апельсин (Галичина).