Основні аспекти харчування вагітної жінки: Руйнуємо стереотипи


Вагітність – це час, коли жінка береже у собі нове життя, час найбільшої турботи і водночас відповідальності.

Ні для кого не є секретом, що жінка у період вагітності є найбільш чутливою і вразливою не тільки у емоційному плані, а й фізично. Тому треба уважно ставитися до рухової активності, здоров’я і харчування вагітної.

Існує переконання, що дієта вагітної жінки значно відрізняється від звичного раціону. Це не зовсім так. Варто відзначити те, що у зв’язку з вагітністю у жінки збільшується потреба не у жирах та вуглеводах, а саме у білках, вітамінах і мінералах. Незначнозбільшується також потреба в затраті енергії. В першому триместрі денне споживання калорій збільшується на 150 ккал, в той час, як в двох наступних воно виростає в середньому до 350 ккал на день. З цього випливає, що потрібно вживати продукти з більшим вмістом поживних речовин, а не просто збільшити кількість їжі.

Для того, щоб забезпечити найбільш благополучні умови розвитку для дитини, мамі варто пам’ятати основні правила харчування:

  • Потрібно регулярно вживати їжу і не відмовляти собі тоді, коли хочеться поїсти. 
  • Треба щодня урізнюманітнювати власний раціон корисними продуктами.
  •  Всі основні поживні речовини повинні бути присутніми в їжі в достатній кількості і в оптимальних співвідношеннях.
  •  Вся їжа повинна бути свіжоприготованою, зі зменшеним вмістом жирів.
  • Також, враховуючи схильність вагітних до набряків, варто обмежити вживання кухонної солі і рідин.
  •  Енергетична цінність продуктів, що входять у раціони харчування вагітної жінки, повинна відповідати потребам організму матері і організму плода.
  •  Продукти, що входять у раціон харчування вагітної жінки, повинні перетравлюватися з невеликими витратами енергії і легко засвоюватися.
  • Обов’язково варто пам’ятати, від чого вагітна повинна негайно відмовитися: це від прянощів, натуральної кави, від усього смаженого, гострого і в першу чергу від алкоголю.

Прискоренню метаболізму у вашому організмі сприяють білки. Вони є будівельним матеріалом для ферментів і тим самим впливають на поповнення енергетичних запасів. В середньому вагітним варто споживати в день 63-76 г білків, а з третього триместру денна норма зростає до 120 м. При цьому 60% з їхньої загальної кількості має припадати на тваринні білки (сьомга, лосось, тунець, а також сир і яйця) і 40% - на рослинні (будь-які горіхи, бобові).

 Не забудьте про йод, його дефіцит може позначитися на діяльності щитовидної залози,  адже її гормони грають не останню роль в регуляції обміну речовин. Денна норма йоду становить 200 мкг на добу. Найпростіший способів її отримати - щоденне споживання йодованої солі (достатньо 5-6 г). Багато йоду в морепродуктах, морській рибі та морській капусті - правда, щоб покрити добову норму, готувати їх потрібно щодня.

Організм по-різному розтрачує свою енергію в різні пори року. Підтримати його роботу на належному рівні можуть тільки сезонні продукти. Саме тому пріоритетними у вашому меню повинні бути овочі та фрукти: капуста, яблука, гарбуз, злаки, молочні продукти та нежирне м'ясо, горіхи.

Усі ці корисні елементи потрібні як мамі, яка переживає важкі зміни і фізичні, і емоційні, так і дитині, організм якої тільки формується. Пам’ятайте це і уникайте стресу, бо він має невід’ємний вплив на здоров’я Вашого малюка. Ставтеся до всього з легкістю та гумором, адже все буде добре!

Алла Курилець

лікар гастроентеролог-дієтолог

Медичний центр «Оксфорд Медікал»

вул. Василіянок, 1
тел.: (067) 3 777 299, (050) 3 777 299

На правах реклами