ОТГ Прикарпаття поповнюють лави Асоціації міст України


Об’єднані територіальні громади Прикарпаття поповнюють лави Асоціації міст України.

Зокрема членами АМУ уже сталиСтаробогородчанська ОТГ (голова Ярослав Здерка), Білоберізька ОТГ (голова Дмитро Іванюк),Тлумацька ОТГ (голова Роман Круховський), Витвицька ОТГ (голова Микола Шиком), Матеївецька ОТГ (голова Петро Книшук), Нижньовербізька ОТГ (голова Ярослав М’якущак),а також селище Брошнів-Осада (голова Іван Шикеринець). Про це повідомив виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення АМУ Юрій Стефанчук.

На думку Юрія Стефанчука, інтерес об’єднаних громад до Асоціації міст України передовсім пов'язаний з тим, що ця організація, яка є майже ровесницею нашої молодої незалежної держави, була біля витоків реформування місцевого самоврядування. «АМУ своєю активною суспільною діяльністю і чіткою державотворчою позицієюпросто cпонукала поважати себе усі гілки влади. – наголосив Юрій Стефанчук. – На сьогодні Асоціація довела свою спроможність захищати інтереси місцевого самоврядування на національному та європейському рівнях. Прикметно, що протягом років своєї діяльності АМУ бере активну участь у формуванні законодавчої бази місцевого самоврядування, реформуванні бюджетної політики та міжбюджетних відносин, надає інформаційну, організаційну та консультативну допомогу своїм членам, опікується проблемою підготовки і перепідготовки муніципальних кадрів, налагоджує міжнародні побратимські зв‘язки між містами, а також лобіює інтереси територіальних громад у центральних та регіональних органах державної влади».

Юрій Стефанчук нагадав, що торік Асоціація провела широкомасштабну акцію «Децентралізаційний марафон», яка охопила всі регіони України задля активізації та стимулювання процесу об’єднання і формування спроможних громад.Упродовж півроку у громадах Прикарпаття відбулося 100 виїзних заходів, організованих Івано-Франківським РВ АМУ. Регіональні консультанти інформували людей про переваги децентралізації, роз’яснювали, яким чином об’єднуватися громадам, консультували і допомагали підготувати необхідні документи та проекти рішень. А також «Децентралізаційний марафон» згуртував навколо реформи місцевого самоврядування однодумців, розширив коло прихильників децентралізації, показав, що в громадах є лідери, які спроможні вести за собою людей, змінювати мислення і, як наслідок, життя в громаді. У результаті на Прикарпатті успішно працює 11 ОТГ, або органів місцевого самоврядування нового типу.

Також Юрій Стефанчук підкреслив, що питання розвитку місцевого самоврядування є пріоритетним у діяльності АМУ, зокрема Івано-Франківського регіонального відділення. За його словами, торік експерти АМУ розробили 61 проект нормативно-правових актів, спрямованих на вирішення проблем місцевого самоврядування. Як результат, парламент схвалив низку законів, які підготувала АМУ.

Голова Старобогородчанської ОТГ Ярослав Здерка у розмові з нашим кореспондентом наголосив: «Ми вважаємо Асоціацію міст України дуже впливовою і діяльною організацією на рівні держави. Саме експерти АМУ одразу після схвалення тих чи інших законів, які стосуються місцевого самоврядування, доступно пояснюють їх суть і механізми втілення в життя. А це надзвичайно важливо для об’єднаних територіальних громад. Також Асоціація організовує різноманітні навчальні тренінги для представників ОТГ, у тому числі й щодо написання різнопланових проектів. А ще в АМУ збирають проблемні питання від голів об’єднаних громад і доносять їх до вищої влади України задля вирішення на законодавчому рівні та багато іншого». 

Також Юрій Стефанчук поінформував, що до правління Івано-Франківського РВ АМУ було обрано міських голів: Івано-Франківська – Руслана Марцінківа,Галича –Ореста Трачика, Коломиї – Ігоря Слюзаря,Долини –Володимира Гаразда, Косова – Юрія Плосконоса, Бурштина – Роксолану Джуру, а також селищного голову Верховини – Василя Мицканюка і сільського голову Вікнян Тлумацького району– Мирослава Краснюка. А ще нещодавно на загальних зборахІвано-Франківським РВ АМУ дообрали до правління очільників ОТГ, зосібна головуСтаробогородчанської ОТГ – Ярослава Здерку, голову Тлумацької ОТГ– Романа Круховського і голову Матеївецької ОТГ – Петра Книшука.

Юрій Стефанчук підкреслив, що Асоціація міст України прагне розширювати коло своїх учасників, оскільки це дає можливість ділитися успішними практиками, обмінюватися досвідом, а також вивчати проблеми і знаходити шляхи їх вирішення.