Ожиріння може бути заразним, – вчені


Лікарі Університету Південної Каліфорнії вияснили, що ожиріння має ознаки інфекційного захворювання. Іншими словами, людина ризикує збільшити масу тіла, якщо багато спілкується з людьми з ожирінням.

Стаття науковців опублікована в журналі JAMA Pediatrics, коротко про результати наукової роботи повідомляється на сайті Science Alert, пише 24 канал

Для дослідження вчені використовували дані, отримані в рамках проекту M-TEENS, присвяченого вивченню впливу харчування та навколишнього середовища на здоров'я підлітків.

Експерти проаналізували вплив соціального оточення на масу тіла 1111 дітей, які жили разом з батьками (всього 1300 дорослих), службовцями на військових базах США.

Як з'ясувалося, схильність до ожиріння була у дітей, з тих сімей, в яких від цієї недуги страждало старше покоління.

Крім того, значна кількість скарг на зайву вагу фіксувалося на тих об'єктах, де ця хвороба була поширена серед персоналу.

При цьому експерти вказують, що на підвищення індексу маси тіла впливає безліч факторів, серед яких не останню роль відіграють куріння і спадкова схильність до ожиріння. Але лікарі підкреслюють, що найчастіше звички конкретної людини безпосередньо залежать від норм, прийнятих в її соціальному оточенні.

Дослідники також запропонували і простіше пояснення великої кількості хворих на ожиріння в сім'ях військовослужбовців – це легкий доступ до фастфуду і відсутність фізичного навантаження.