П'ять місць світу, які варто відвідати, поки їх не зруйнував клімат


Ось п'ять знакових пам'яток, які варто відвідати, бо у перспективі людство може їх втратити.

Галапагоські острови, Еквадор

Архіпелаг біля берегів Еквадору – батьківщина багатьох видів тварин, в тому числі черепах, морських ігуан, морських левів і навіть пінгвінів. Про це йдеться у новій доповіді ЮНЕСКО, пише УП

На жаль, система погоди відомий як Ель-Ніньо (коливання температури поверхневого шару води в екваторіальній частині Тихого океану, що має помітний вплив на клімат) порушує їх життєдіяльність.

Саме після відвідин Галапагоських островів, Чарльз Дарвін почав озвучувати свою теорію природного відбору, який назавжди змінив наш погляд на світ природи."Ель-Ніньо впливає на всю харчову мережу, знижує доступність фітопланктону та ріст водоростей, змушуючи невеликих риб і безхребетних мігрувати", – говориться в доповіді ООН.

Острови є не тільки красивим місцем відпочинку – вони частина важливої і крихкої екосистеми.

Саме після відвідин Галапагоських островів, Чарльз Дарвін почав озвучувати свою теорію природного відбору. Фото KKulikov/Depositphotos

Єллоустонський національний парк, США

Це перший національний парк у світі. Рішення про його заснування підписав американський президент Уліс Грант у 1872 році.

Люди з усього світу приїжджають, щоб побачити приголомшливі пейзажі Єллоустону, повболівати за його гейзери та побачити зубрів і лосів у природному середовищі.

На жаль, згідно з доповіддю ООН, Єллоустонський парк – свічка, яка горить з обох кінців.

Єллоустонський національний парк - перший національний парк у світі. Фото pedro2009/Depositphotos

З одного боку, потепління температури викликають коротші зими, а це означає менше снігопаду для поповнення води в річках, озерах та болотах.

З іншого, тривалий пожежонебезпечний сезон протягом літніх місяців.

Яскраві ліси Єллоустону можуть замінити сухі чагарники.

Люди з усього світу приїжджають, щоб побачити приголомшливі пейзажі Єллоустону та повболівати за його гейзери. Фото f11photo/Depositphotos

Статуя Свободи, США

Протягом багатьох поколінь іммігрантів, вона була маяком надії і давала світло тим, хто хотів бути вільним.

Зараз гігантський мідний символ Америки знаходиться у серйозній небезпеці.

"Через підвищення рівня моря та вкрай низьку висоту острова статуя дуже вразлива до бур", – йдеться в доповіді.

Статуя Свободи стала дуже вразлива до бур. Фото lucidwaters/Depositphotos

Стоунхендж, Великобританія

Він був побудований тисячі років тому. Деякі з його каменів були переміщені на 200 миль, тоді коли колесо ще навіть не винайшли.

Щороку Стоунхендж приймає понад 1 мільйон відвідувачів.

Зміна клімату, в поєднанні з насиченістю туристичного пішохідного руху, може поставити під загрозу структурну цілісність найвідомішого стародавнього пам'ятника в світі.

"Занепокоєння щодо Стоунхенджа збільшує кількість опадів та повеней, що можуть призвести до пошкодження через яроутворення і більш вологих умов", – йдеться у доповіді ООН.

Щороку Стоунхендж приймає понад 1 мільйон відвідувачів. Фото vencav/Depositphotos

Венеція, Італія

Це місто тоне вже давно, але підвищення рівня моря може втопити його ще швидше.

"Повінь, особливі високі припливи та шторми завжди були проблемою для Венеції. Але тепер, коли рівень моря піднімається, проблема стає набагато більш серйозною", – йдеться в доповіді.

Повінь у Венеції може призвести до пошкодження будівель, як це було у 1966 році, тож шлюзи повинні залишатися закритими довше і довше, що може призвести до погіршення забруднення застійної води.

Повінь у Венеції може призвести до пошкодження будівель, як це було у 1966 році. Фото Maridav/Depositphotos

Венеція є одним з найпопулярніших в світі туристичних напрямків, і місто багато в чому залежить від туристів.

Якщо туристи перестануть приїжджати через пошкоджених будівель або нестабільних конструкцій, економічний вплив на місто буде носити масовий характер.