П'ять найкращих місць у Карпатах для відпочинку на травневі вихідні


Настали травневі свята, а це означає, що багато українців, які відмовилися від поїздки за кордон, відправляться відпочивати в Карпати.

Крім Буковеля і Драгобрата в Карпатах є і інші мальовничі місця, які варто відвідати, передає ICTV.

Ворохта

Ворохта повна контрастів: поряд з типовими гуцульськими забудовами, столітніми віадуками і виключно дерев’яними церквами співіснують супутникові тарілки, а кілька разів в день залізничному мосту гуркочуть поїзди. Хоча, вони теж в якійсь мірі раритетні.

Чим далі в гори, тим затишнішими стають села. Туристів в Ворохті вистачає з надлишком — це ще не карпатська глушина. Але відмінність між Яремче та Ворохтою помітити просто: тиша навколо — дзвінкіша, схили – обривистіші, течія Прута — стрімкіша. До речі, селище розташоване на висоті 850 метрів над рівнем моря: тільки уявіть, яке тут чисте повітря!

Верховина

Верховина — одне з найбільш “гірських” селищ Івано-Франківщини.  З головних недоліків для туристів — відсутність залізної дороги. Як не крути, доведеться ще на чомусь добиратися після поїзда. Найближче від Ворохти — близько 30 км, від Івано-Франківська — вже 150 км, і це займе, в кращому випадку, години три. Втім, не варто через це списувати Верховину з рахунків.

На відміну від Яремче і Ворохти, розташованих на Пруті, через Верховину протікає річка Чорний Черемош. Вона хоч і досить вузька і мілководна, а тому тут, особливо в цей період року, розвинений водний туризм – спортивний гірський сплав.

Яремче

Одна з найпопулярніших локацій для туристів, яку часто називають Зеленою перлиною Карпат. Яремче привертає увагу віковими лісами, колоритною гуцульською культурою, яка представлена ​​на численних ярмарках, і автентичними традиціями, які, незважаючи на активний розвиток туризму, місцевим жителям вдалося зберегти.

Це місто, де завжди можна вибрати відпочинок до душі. Тут знаходиться два водоспади. Дівочі сльози — водоспад, розташований на річці Жонка, в мальовничому місці, навколо якої розкинувся буковий ліс. Інший водоспад Пробій. Води Прута тут приходять вниз з висоти 8 метрів.

Славське

Якщо ви думаєте, що в Славське варто їхати тільки взимку на гірськолижний курорт, то це не зовсім так. Адже ви з легкістю зможете зробити екскурсію в печеру і джерела Писана криниця, які розташовані неподалік. До речі, джерело не замерзає навіть у найсильніші морози. Історія назви цього місця пов’язана з Олексою Довбушем.

Місцеві жителі розповідають, що одного разу хтось із побратимів зажадав помірятися з Довбушем силою, але він запропонував наступне — сильнішим буде визнаний той, хто зможе розписатися пальцем на камені. Противник Довбуша не зміг це виконати, а ось отаман з легкістю залишив автограф на скелі. З тих пір вважається: хто вип’є води з Писаного колодязя, той буде мати таку ж силу.

Мукачево

Якщо ви вирішили насолодитися тихими затишними вуличками, помилуватися красою старовинних замків і відчути себе жителями минулих століть, тоді вам точно в Мукачево. Екскурсію тут слід починати з замку Паланок. Він займає майже 14 тисяч квадратних метрів. Підземні переходи, які до сих пір збереглися під стінами і вежами, служили притулком для людей і худоби. Фортеця розділена на три тераси, три рівня: Верхній, Середній і Нижній замки.

Наступний замок, який варто відвідати – Чинадіївський Сент-Міклош. Фортеця — порівняно невелика будова. Це двоповерхова будівля зі стінами метрової товщини і двома великими баштами. Фортеця була зведена в XIV ст. волею барона Перені. До речі, цей замок має свої таємниці. Так, господарі можуть показати кілька подвійних стін, що утворюють таємні переходи. А ще досить зручним є те, що в Сент-Міклош працює туристичний інформаційний центр, який безкоштовно надає корисну інформацію: що можна подивитися в регіоні, як дістатися до визначних пам’яток, де пропонують найсмачніші закарпатські страви.