П’ять причин, чому люди не люблять свою роботу


Людство дуже просунулося вперед. Якщо раніше робота була для нас насамперед інструментом виживання (немає роботи — немає їжі, одягу, житла), то сьогодні вона стає ключовим інструментом самореалізації.

Обрати те, що приносить лише гроші чи статус, або те, чим займалися батьки, що вони порадили (нав’язали?), вже недостатньо. Тобто достатньо, але чи зберігається при цьому баланс у вашому житті? Чи почуваєтеся ви щасливими? Якщо так, усе добре. Якщо ні, і вам доводиться буквально змушувати себе встати з ліжка на роботу, потрібно проаналізувати, що пішло не так, пише психолог Роман Мельниченко на УП. Життя.

Це не ваша робота

Психіка людини працює просто: якщо вам щось подобається, на це виділяються сили і енергія. Якщо ні — з’являються лінь, апатія, прокрастинація тощо. Є багато причин, чому люди відмовляються від того, що їм подобається:

  • втрачають зв’язок з собою і не розуміють, що їм подобається
  • обирають професію (роботу) під впливом батьків, друзів, оточення, суспільства
  • бояться вийти із зони комфорту, втратити видиму стабільність
  • бояться задоволення (це поширений феномен, оскільки в дитинстві нас часто карали в моменти, коли ми переживали найбільше задоволення — бігали, стрибали, бешкетували з друзями тощо)
  • підтримують солідарність з родичами (наприклад, сім’я бідна і всі займаються важкою, низькооплачуваною працею; людина, навіть маючи великий потенціал, не використовуватиме його, аби не втрачати зв’язок з рідними)

Яка б не була причина такого становища, його потрібно змінювати.

На щастя, сьогодні є можливість реалізовувати закладений на рівні психіки та фізіології потяг до тієї чи іншої діяльності. Щоб зрозуміти, яке заняття вам справді до душі, потрібно згадати, що ви любили в дитинстві — саме там міститися розгадка вашої “сродної праці”. Далі потрібно проаналізувати, як це можна втілити в дорослому житті.

Можна пройти тест на профорієнтацію. Раджу американські системи орієнтування — вони одні з найкращих у світі, показують схильність людини до певної сфери діяльності. Це може бути і доступний для всіх тест в інтернеті, і платні сертифіковані тести.

Ви не розвиваєтесь

Все життя людини, всі його аспекти та всі відносини — постійний рух та розвиток. Якщо ви надовго “застоялися” у професійному житті, та ще й не компенсуєте це розвитком у інших сферах, така ситуація буде вас спустошувати.

Перш ніж звільнятися, потрібно чесно відповісти собі на запитання: ви не розвиваєтесь і не рухаєтеся кар’єрними сходами тому, що компанія цього не дозволяє, чи тому, що вам бракує ініціативності, бажання, впевненості в собі?

У першому випадку справді варто змінити середовище, у другому — себе.

Ви не можете постояти за себе

Якщо у вас слабка або подавлена агресія (агресія — одна з двох сил психіки, поруч з сексуальністю, яка відповідає за наше “можу”; енергія до життя), якщо ви не розвинули в собі механізми захисту власних кордонів, люди будуть постійно порушувати їх. Причому навіть не усвідомлюючи цього, адже не розумітимуть, що не так.

Оскільки в дорослому житті ми більшу частину свого часу проводимо на роботі, то “злісними порушувачами” кордонів можуть стати колеги і начальство (вдома це будуть рідні, в транспорті  — незнайомці і т. д.).

Якщо начальник або хтось із колег, або і той, і інший, постійно порушуватимуть ваші кордони, це сильно ускладнюватиме вам життя.

Особливо якщо у вас є накопичена агресія, що підвищує внутрішню напругу.

Якщо ви не можете відстояти свої кордони, то, скоріш за все:

  • не зможете, коли потрібно, сказати “ні” босу
  • попросити про підвищення або збільшення зарплатні, коли це доцільно
  • вхопитися за цікаву можливість, яку дає робота тощо.

В такій ситуації ви можете змінити місце роботи (хороше середовище може мати справді позитивний ефект), але в довгостроковій перспективі це не вирішить ваших проблем — потрібно працювати над собою, вчитися відстоювати свої кордони,, позбавлятися від емоційних травм.

У вас не складаються стосунки з колегами

Інша сторона медалі — коли людина перебуває у стані перманентного конфлікту з усіма. Причини такого стану можуть бути різними: придушена агресія, яка переноситься на колег; внутрішні конфлікти, недовіра до людей, нездатність будувати відносини, емоційні травми тощо.

Тут зміною місця роботи навряд сильно зарадиш — потрібно працювати над собою, скоріш за все, варто звернутися до психолога.

Це не ваша компанія

Вам подобається ваша робота, ви розвиваєтесь, отримуєте хороший дохід, маєте непогані стосунки з начальством та колегами, але…

Вам не подобається атмосфера в колективі, не подобаються цінності, які розділяють колеги, не подобається мета,яку переслідує компанія, її суспільна позиція. Не подобаються методи, якими працює компанія і на чому заробляє кошти — все це важливі речі.

Цінності потрібно берегти так само, як і кордони.

Можна деякий час попрацювати у такій компанії, але в довгостроковій перспективі це спричинятиме внутрішню напругу чи навіть конфлікт.

Якою б не була причина вашого дискомфорту на роботі, її можна і потрібно пропрацювати. Головне — підійти до цього максимально усвідомлено, зрозуміти, що саме вас не влаштовує.

Якщо це не ваша робота, потрібно знайти та почати опановувати те, що вам до душі.

Якщо ви не можете себе відстояти, потрібно вчитися користуватися своєю агресією.

Якщо робота не відповідає вашим принципам, можливо, варто звільнитися.

Сьогодні ми маємо розкіш працювати на роботі, яка приносить нам задоволення і яка відповідає нашим внутрішнім запитам — не варто нехтувати такою можливістю.