Пам’ятка на Гординського далі чекає на реставрацію – інвестор зник на порозі


Кам’яниця на Гординського, 10 в центрі Франківська – колишня жіноча семирічна школа імені Королеви Софії 1895 року. Два роки тому з’явилася надія, що тут відкриють iHUB – коворкінг для ІТ-спільноти, а пам’ятку архітектури врятують від руйнування.

Виглядало все дуже райдужно. А закінчилося пшиком, нічим, пише Репортер. Цього року міська влада передала будівлю під центр дитячої творчості. І що тепер?

Без інвестора, зате з дахом

Будівля у неоготичному стилі стоїть пусткою вже не один рік. Свого часу тут був учительський інститут, школа № 8, обласний центр соціальних служб. Потім будинок просто залишили. Нині тут немає ні світла, ні каналізації, ні опалення – у кімнатах сумують старі кахельні пічки. А донедавна ще й дах був дірявим, а через це провалилися замоклі перекриття між горищем і третім поверхом.

Надія на порятунок з’явилася у 2015 році, коли пам’ятку передали у довгострокову оренду норвезьким інвесторам під iHUB. Починалося все оптимістично – гей-гоп, інвестиції, реставрація, розвиток… Інвестор розраховував вкласти 2 млн грн, та що ближче було до справи, то все більшими мали бути витрати.

Чому про це не йшлося, коли домовлялися про оренду – не відомо. Можливо, спокуса урвати таку будівлю в центрі міста була сильнішою за здоровий глузд. Реконструкцію даху профінансували з міського бюджету – виділили майже мільйон. Оскільки автентична черепиця була не придатною, за її зразком виготовили нову. А ремонт всередині пам’ятки та офісне устаткування залишилися за iHUB’ом.

Потім згадали про мережі, яких там просто не було. Подати світло, прокласти каналізацію – місто погодилося забезпечити й це. Натомість розраховували третій поверх передати виконкому чи комунальному підприємству.

Тоді директор мережі центрів підтримки інновацій та підприємництва iHUB Дмитро Подолєв обіцяв довгоочікуваний старт, і влітку 2017 року вже йшлося про відкриття. Та раптом інвестори дали задню. І тепер просто замовкли, ніби їх й не було. Вживані меблі, які завезли туди для коворкінгу, так і стоять в одному з кабінетів на першому поверсі. А пам’ятка знову залишилася ні з чим. Добре, що хоч дах встигли зробити – за міські гроші.

У листопаді 2017 року Руслан Марцінків говорив, що на Гординського, 10 може бути музична школа. В управлінні інвестиційної політики пропонували тут облаш­тувати муніципальний центр обробки даних з електронною інформацією про місто. Цю ідею теж відкинули. Врешті вирішили віддати пам’ятку під міський центр дитячо-юнацької творчості. Мер каже – все дітям. І для виборців це ще один бонус на користь Марцінківа. Але поки що жодних рухів нема.

Реставрація з нуля

У департаменті містобудування та архітектури кажуть, що нині вони кам’яницею на Гординського не займаються.

«Я особисто готував реставраційне завдання на ремонт даху, – говорить начальник відділу охорони культурної спадщини Володимир Ідак. – А на саму будівлю реставраційне завдання ми не робили, бо тоді їх влаштовував той стан, який був, – йшлося тільки про пристосування приміщень під IHub. Нині ніхто до нас по реставраційне завдання не звертався. Департамент такі речі не ініціює, бо це – майно міста, і місто будує плани на його використання. Там дах поміняли. Що ще там руйнується? Зруйновані перекриття – це вже фундаментальний підхід».

Минулого року чиновники оцінювали витрати на ремонт у 5 млн грн. Замовником робіт було управління капітального будівництва (УКБ). Проектно-кошторисну документацію розробляло підприємство «Західсантехпроект». Поки виготовляли документацію, інвестор зник. Нині все треба починати заново.

За словами заступника начальника УКБ Володимира Ковальчука, реставраційне завдання і проектно-кошторисну документацію потрібно переробляти. Відтак, реставрація знову відкладається. На який термін – не відомо.

«З 1 липня вступили в силу нові державні будівельні норми з реставрації пам’яток архітектури. Тепер треба реставрацію погоджувати в міністерстві культури, – каже Ковальчук. – Крім того, спочатку там мали робити інвестиційний центр, а тепер будинок передали департаменту освіти і науки – змінилося цільове призначення. Тепер буде центр розвитку дітей – це інша категорія призначення приміщень. Замовлене нове реставраційне завдання. І це ж пам’ятка архітектури, там дуже багато нюансів».

Реставраційне завдання розроблятиме вже не міський департамент архітектури, а Державне науково-реставраційне управління Івано-Франківської області. Після того УКБ наново розроб­лятиме і проектно-кошторисну документацію.

«Завданням займається керівник управління Петро Лисаківський, погоджуватиме реставраційне завдання начальник відділу охорони культурної спадщини Івано-Франківської ОДА Андрій Давидюк, – говорить Володимир Ковальчук. – Будівля має статус пам’ятки і документацію швидко робити не вдасться – потрібно пройти певні погодження. Наприклад, на фасад на Новгородській, 15 проект готуємо ще з грудня минулого року».

Дітям потрібні класи

«Будинок рішенням міської ради передали на баланс міському центру дитячої творчості через департамент освіти. Ми дуже чекаємо на це приміщення», – говорить Богдана Ковалюк, заступниця директора міського центру дитячої та юнацької творчості.

Каже, що приміщення на Гординського, 10 досить велике і для центру його мало б вистачити. Нині центр дитячої творчості працює на Січових стрільців, 37. Його відвідують 2500 дітей. Але гуртки розміщені по цілому місту – це і Пасічна, і Каскад, і школи в центрі.

«На Січових стрільців, 37 є досить добрі танцювальні зали, а на Гординського, 10 приміщення не дозволять зробити такі – валити несучі стіни нам не дадуть, – додає Ковалюк. – Ми б могли усю хореографію залишити на Січових стрільців, а на Гординського перенести «сидячі» гуртки. Плануємо покращити умови в першу чергу для дітей, ну і викладачам працювати в нинішніх умовах не легко».

Каже, департамент освіти та міська рада передбачили кошти на документацію і на сам ремонт. Але без дозволу директорки, яка наразі у відпустці, суму називати не хоче.

Згідно з рішенням сесії від 21 червня, на ремонтно-реставраційні роботи нежитлового будинку на вулиці Гординського, 10 в Івано-Франківську у 2018 році передбачено… 250 тис грн. Зважаючи на попередню оцінку в 5 млн, цього в кращому випадку вистачить хіба на виготовлення проекту. Разом з тим, наприклад, на ремонт приміщень Народного дому на Шевченка, 1 п’ять мільйо­нів знайшлося – і стільки ж на всю програму охорони культурної спадщини міста на 2018 рік. А на ремонт даху та фасаду на Новгородській, 15 передбачили 400 тис грн. Очевидно, вкладати гроші у Гординського, 10 місто не поспішає. Може, є важливіші речі.