Пам’ятки волають про допомогу. Сумний топ-5 кам’яниць Франківська


Цьогоріч влада Франківська передбачила 5 млн грн на реставрацію пам’яток архітектури. Та насправді це копійки – лише на деякі фасади. При цьому в місті є історичні будинки, які вже просто «доходять».

Шукайте гроші

Начальник міського відділу з питань охорони культурної спадщини Володимир Ідак каже, що вони планують продовжити реставрацію, яку почали минулого року: Бельведерська, 6, Мазепи, 5, стіна Фортечного провулку. Також візьмуться за ратушу – йдеться про пристосування підвалу під музейний. За попередніми оцінками, лише ратуша «потягне» майже 2 млн грн…, пише Репортер.

Планують роботи й на Шевченка, 44 – будинок з химерами. Оновлять фасади на Грушевського, 38 і 42, Мазепи, 24 і 28, Курбаса, 5-7-9. Обіцяють врятувати фасад на Чорновола, 28 – на роздоріжжі з Гординського, там будинок просто сиплеться на тротуар.

«Гроші підуть лише на реставрацію фасадів, усередину ми заходити не будемо, – каже Ідак. – Львів має розроблені економістами програми та схеми, за якими на реставрацію залучають кошти мешканців. Вони пробують робити не лише фасади, а й всередині. Ми до цього не доходимо – робимо фасад, водозливні елементи. А ремонт сходових кліток, внутрішні роботи, горища – то вже, вибачте, жильці повинні створювати ОСББ, залучати інвестора, ґранти, свої кошти».

От і виходить, поки одні фасади штукатурять, в інших пам’яток невдовзі і штукатурити вже не буде що. Володимир Ідак пояснює: аварійні будинки навіть не вносять у програму, бо вони потребують значних грошей (а міський бюд­жет коштів не має), а ще вони – у приватній власності.

«Перебудова чи реконструкція цілого будинку, в тому числі інженерних мереж і несучих елементів – не в нашій компетенції, – говорить головний архітектор міста Дмитро Нижник. – Повинен бути охоронний договір, і балансоутримувач повинен сам утримувати своє майно. За програмою, ми допомагаємо лише локально. Якщо в одному будинку провести всі необхідні роботи, це потягне 4-5 млн, а то й більше. У нас таких коштів і близько немає. Як ми можемо вкладати гроші міського бюджету в чиюсь власність? Це вже нецільове використання коштів».

Сумний топ-5

Чесно, ми вже не дуже розуміємо, що ж у компетенції департаменту містобудування, архітектури і охорони культурною спадщини. Але ми точно знаємо, що в компетенції журналістів. «Репортер» пропонує суб’єктивний «рейтинг» кам’яниць, які конче (і то вже!) треба рятувати.

Площа Ринок, 5. У департаменті архітектури визнають, стан будинку – жах. Тому його і не вносять в програму реставрації. Лишився тільки фасад. Але на першому поверсі якимось дивом працюють два підприємці. Через розбиті вікна верхніх поверхів видно небо…

«Будинок потребує серйозних протиаварійних робіт, – каже Ідак. – Це складний і дорогий проект. До того ж, там є приватизовані зруйновані квартири. Якби надійшли грантові кошти, можна було б щось робити. З власниками говорили, вони розуміють ситуацію, але такі роботи фінансово не потягнуть».

Архітектор-реставратор, колишній начальник відділу з питань охорони культурної спадщини Івано-Франківська Ігор Панчишин говорить, що гроші шукати можна довго. А тим часом є ж чим зайнятися.

«На пошук інвестора і грошей, проектантів, фахівців потрібен час, – каже Панчишин. – Ґрант – це 20-40 тисяч доларів, не більше. Але з будинком на площі Ринок, 5 треба щось робити вже – повбивати дерев’яні рами, бандажі поставити, щоб не посипалося далі. Потім зібрати всі обміри, підготувати папери. І як тільки будуть гроші – одразу робити».

Мельничука, 14-16. Одразу два будинки поряд з Білим домом, які кілька років стоять пусткою. Один брутально заступила новобудова, яка й прискорила його руйнування. Другий ще може похвалитися фасадом, а от із внутрішнього двору в нього вже обвалилася стіна.

Новгородська, 10 (фото 3). На цей будинок біля Бастіону не можна не звернути увагу. Фасад облуплений, з боку автобусної зупинки величезна діра – частина стіни обвалилася і відкрила сходи. Минулого року мешканці поставили паркан, щоб огородитись від надто цікавих гостей.

«Там ще й люди живуть – сімей 12, – розповідає Ігор Панчишин. – Цей будинок, як і Новгородська, 12 і весь кут, що виходить до Бастіону, дуже цікаві. Там можна зробити проходи, внутрішні дворики – окрему туристичну атракцію. Навіть ту діру, яка утворилася, через завалену стіну, теж можна використати – сходи, вихід на другий поверх можна не замуровувати, а укріпити склом і залишити прозорими».

Галицька, 14 (фото 4) – найстаріший будинок, який зберігся з 1737 року. Між численних пістрявих вивісок його можна й не помітити. Нині там магазині і склади. Ліпнини там нема, колон нема…

«Будинок у поганому стані, – наголошує Ігор Панчишин. – Його варто зробити хоча б для історії. Я б іще ту аптеку поряд завалив – вона стоїть на частині Галицької брами».

Січових стрільців, 16 (фото 5). Цій пам’ятці порівняно пощастило, бо в департаменті архітектури все ж запевняють – наступного року за неї таки візьмуться. Та й активні мешканці будинку постійно нагадують за багатостраждальний будинок, адже в пам’ятці поряд кілька років тому обвалилося перекриття. Тепер на її місці зводять нову чотириповерхівку.

«Цього року ми не можемо нічого робити, бо поряд ще не закінчене будівництво, – каже Ідак. – Треба чекати до його закінчення. Там потрібно проводити протиаварійні роботи».

Кому що

Тим часом на вулиці Тринітарській, куди якраз виходять обвалені стіни кам’яниці площі Ринок, 5, комунальники планують грандіозний ремонт. Володимир Ідак скаржиться, що з ним план відновлення вулиці не узгоджували.

«Ми спілкувалися з підприємцями, які мали б проводити реставрацію на Тринітарській, – каже директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак. – На пл. Ринок, 5 має проводитися реставрація – я знаю, що там мусить бути інвестор. Але ще не вирішені юридичні питання».

Однак ані Ідак, ані Нижник про це нічого не чули…

«Поки всі розмови та звернення щодо реставрації будинку на площі Ринок, 5 – лише на стадії обговорення. Ми будемо дуже раді, якщо хтось візьметься за його відбудову», – каже Дмитро Нижник.

Цікаво виходить і з освітленням кам’яниць. Міський голова Руслан Марцінків уже встиг похвалитися списком будинків, які освітять цього року. Серед них – і багатостраждальний будинок на площі Ринок і кам’яниця на Січових стрільців, 16.

«Першочергово підсвітимо катедру і ратушу, – говорить керівник КП «Міськсвітло» Віктор Синишин. – За площу Ринок не знаю. Краще було б підсвітити той фасад, де кав’ярня «Говорить Івано-Франківськ», він гарний. А на Січових стрільців, 16 все одно спочатку треба робити підсвітку, а тоді наступного року якраз зроб­лять фасад і заховають кабелі. Тут в принципі нормально. Але, думаю, список пам’яток ще будемо уточнювати».

Насправді таких будівель, які потребують якщо не реставрації, то хоча б протиаварійних робіт, значно більше. І туристи цього не бачать. І скоро взагалі не побачать – якщо просто підсвічувати фасади.