Папа Римський зустрівся у учасниками проекту "Переможці"


У середу 24 травня у Римі у Ватикані на Площі Святого Петра на Генеральній аудієнції Папи Римського українські паломники - військовослужбовці та військові капелани презентували світлини проекту «Переможці» тримаючи їх у руках.

На великому екрані на площі транслятори показували світлини, і їх могли бачити тисячі вірян. Серед учасників дійства була команда проекту – ветерани АТО з протезами Олександр Швецов, Володимир Воропай  та куратор Соломія Вітвіцька з координатором міжнародної співпраці Анею Гвоздяр.

Папа Римський Франциск розглядав фотографії Переможців. Головний військовий капелан Любомир Яворський та отець Степан Сус вручили особисто Понтифіку благодійні номери журналу VIVA! з історіями наших героїв України, які втратили частини тіла внаслідок важких поранень, але не втратили сили духу. Олександр Швецов зробив селфі з Папою і написав: «Ну тримайтеся )) Це папа»

Соломія Вітвіцька працювала як журналіст, і ми можемо побачити її захоплюючі репортажі в ефірі ТСН. Його святість Папа Франциск передав для Соломії традиційний подарунок – пакунок з вервечкою і хрестиком для молитов.

“Українські прочани, Христос воскрес! Не перестаю випрошувати в Господа миру для дорогої української землі”, – сказав Папа Франциск.

Несподівано і позапланово українці отримують місця на аудієнцією за 20 метрів від Папи Франциска ! Українські паломники спілкувалися особисто з його святістю.

«Це боже благословення провело нас через усі бар’єри, вивело нас на передній план, і Папа до мені каже Христос Воскрес!»  - розповідає Владико Михайло, військовий єпископ Української греко-католицької церкви.

«Коли ти знаходишся у таких місцях як Ватикан, ти розумієш, що ти лікуєш душу» - сказав про свої враження учасник проекту «Переможці» Олександр Швецов.

Подія відбулася на фіналі щорічного  Міжнародного військового паломництва до французького Лурду, куди традиційно збираються після другої світової війни ветерани з різних країн, щоб провести спільну молитву за мир. Вже втретє у паломництво їдуть учасники проекту «Переможці». Маршрут військового паломництва включає також Краків, Прагу, Нюрнмберг, Відень, Париж, Рим і Ватикан. Сприяння в Римі надавало Міністерство закордонних справ України, зокрема, Посольство України при Святому престолі.

Проект «Переможці» покликаний довести, що людина з інвалідністю - повноцінний громадянин суспільства, що має право на комфортні й рівноправні умови життя. Ці люди хочуть жити й працювати, розбудовувати Україну. "Переможці" підтримують необхідність психологічної реабілітації для ветеранів, які повертаються з війни, розвиток  сучасного спортивного протезування в країні, а також мають на меті добитися безбар'єрності українських міст.