Печеніжинська ОТГ націлилася на 6 млн. гривень для свого розвитку


Печеніжинська об’єднана територіальна громада — перша в Україні, яка пройшла всі етапи об’єднання відповідно до урядової методики. Обласна рада проголосувала за її утворення та призначення місцевих виборів депутатів Печеніжинської ОТГ і селищного голови. Відповідне подання про визнання цієї ОТГ спрямовано в Мінрегіонбуд.

Слищний голова Печеніжина Ігор Довірак, який ініціював об’єднання громад, переконаний, що в результаті розукрупнення районів прості люди будуть ближче до влади, матимуть можливість вирішувати, як їм краще господарювати, і зможуть самі управляти. Саме в цьому чільник селища вбачає пряму боротьбу з корупцією. На його думку, розвиток об’єднаної територіальної громади залежатиме від того, наскільки ефективно діятиме її голова, як проявлятиме свої менеджерські здібності, організовуючи адміністративні послуги для людей. Тобто тільки сильний лідер зможе поліпшити людям життя і належним чином забезпечити розвиток громади. і це стане запорукою успіху країни, пише Галичина.

Коли було схвалено Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад», І. Довірак довго не думав і прийняв рішення про об’єднання, розуміючи, що це додаткові кошти на розвиток місцевої інфраструктури, проведення благоустрою, надання адміністративних послуг тощо. Селищному голові, як кажуть, і карти в руки. Адже, як відомо, при визначенні центрів об’єднаних територіальних громад надають перевагу колишнім райцентрам, яким свого часу був Печеніжин. Відтак пішов до людей, розповів їм, що ж воно таке — фінансова спроможність ОТГ, і зумів об’єднати довкола Печеніжина 8 сусідніх громад. Печеніжинська об’єднана громада  налічуватиме 17,6 тис. населення. За найскромнішими підрахунками, вважає І. Довірак, вона отримає 6 мільйонів гривень на соціально-економічний розвиток. і тепер громада сама визначатиме, куди спрямовувати ці кошти, а не якийсь далекий від місцевих проблем чиновник з центру. 

На думку І. Довірака, Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад» передбачає демонтаж радянської системи державного управління, яка існує ще й досі. Якщо заглянути в майбутнє, то матимемо європейський устрій держави, де пересічні громадяни не надто перейматимуться політичним життям, а свої енергію й сили спрямовуватимуть на побудову здорової та заможної родини, переконаний селищний чільник. Також І. Довірак наголосив, що маємо запозичити європейські принципи господарювання, зокрема дуже важливо вивчати досвід польських колег, адже реформа в Україні має відбутися за наближеним до їхнього варіантом. 

Сільський голова с. Марківки Михайло Стефанюк, який підтримав ініціативу про об’єднання громад із центром у Печеніжині, вважає, що такий процес необхідний, оскільки передбачає наближення адміністративних послуг до людей і концентрацію коштів на місцях, завдяки чому можна буде не лише утримувати населений пункт, а й вирішувати чимало питань щодо його розвитку. 

Директор Офісу реформ в області Дмитро Дзвінчук переконаний, що перспективний план, який схвалила обласна рада, — це всього-на-всього приблизна схема об’єднання територіальних громад. Тому потрібно продовжувати роботу з добровільного об’єднання громад. Утворення першої в Україні ОТГ з центром у Печеніжині Д. Дзвінчук назвав досягненням Прикарпаття. А також звернув увагу, що потенційні адміністративні центри всіх територіальних громад, які ввійшли в перспективний план, ініціювали процес добровільного об’єднання. Все ж є частина сільських рад, які нині не готові до об’єднання. Але в цьому немає нічого поганого, оскільки процес добровільного об’єднання може тривати кілька років, якщо реалізовуватиметься відповідно до чинного законодавства. Однак важливим тут є пошук тих сильних лідерів, які зуміють об’єднати громади.

Керівник апарату облдержадміністрації Руслан Панасюк вважає, що нині івано-Франківщина порівняно з іншими областями пішла набагато далі на шляху об’єднання громад. Також він підкреслив, що обласна рада не лише схвалила утворення Печеніжинської ОТГ, а й звернулася до ВР з поданням щодо зміни меж Галицького і Рогатинського районів у зв’язку з утворенням Бурштинської ОТГ. Решта громад області потребує належної інформаційної підтримки і того досвіду, якого набули селищний і сільські голови Печеніжинської ОТГ.