Пенсіонери Рожнятівського району отримають 20% надбавки до пенсії


Чотири села в Рожнятівському районі вже з нового року отримають статус гірських. Про це повідомив голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк, за результатами засідання Уряду 17 жовтня.
Нагадаємо, що під час прямого ефіру телепроекту «Діалог з країною» Президента України Віктора Януковича 22 лютого громада села Підлісся Рожнятівського району звернулася до Глави держави щодо надання їхньому невеличкому селу та ще трьом населеним пунктам регіону статусу гірського, відповідно до Закону України «Про статус гірських населених пунктів».  Після цього тривала складна робота на виконання доручення Глави держави, щоби вдовольнити прохання мешканців.

«Прем’єр-міністр України Микола Азаров та всі члени Уряду на засіданні 17 жовтня одноголосно підтримали проект рішення про надання статусу гірських ряду населених пунктів Рожнятівщини. Отже, вже у 2014 році мешканці Рожнятівщини отримають доплати до пенсій та заробітної плати», – повідомив голова ОДА Михайло Вишиванюк.  Статус гірських дозволить мешканцям чотирьох населених пунктів Рожнятівського району отримати такі доплати: 1844 пенсіонери отримають надбавку до пенсії 20%; 1527 працівників бюджетної сфери 25% надбавку до зарплати; 458 малозабезпечених родин отримають матеріальну допомогу.

Мешканець селища Рожнятів Володимир Андрійович Семкович, голова громадської ради при Рожнятівській райдержадміністрації, під час прямого ефіру телевізійної програми "Діалог з країною" безпосередньо звернувся до Глави держави з проханням встановити гірський статус населеним пунктам Рожнятівщини: «Більша частина Рожнятівського району розміщена у гірській місцевості, на даний час 38 населених пунктів  мають  статус гірських, а ще 4, з тих чи інших причин - ні.  Життя мешканців гірських населених пунктів ускладнює сувора зима, часті паводки, бездоріжжя, тому певна соціальна підтримка від держави їм необхідна».

Сьогодні Володимир Семкович так прокоментував добру звістку: «Президент України дуже щиро відреагував на ті проблеми, які озвучило Прикарпаття, зокрема наш Рожнятівський район, щодо надання статусу гірських чотирьом нашим населеним пунктам. Буквально вчора ми дізналися, що за дорученням Глави держави таке рішення прийнято, і наші мешканці зможуть отримати всі соціальні виплати, передбачені цим статусом. Люди на Рожнятівщині і я особисто щиро вдячні Президентові України В.Ф.Януковичу, він не просто почув наші проблеми, але й допоміг їх вирішити. Адже ми з цим питанням стукали у різні двері ще з 2004 року. І тільки зараз вдалося це вирішити».