Перемовини франківського медуніверситету з чеськими колегами: Студентські обміни та спільні наукові проекти


7-9 березня делегація ІФНМУ побувала з офіційним візитом у Карловому університеті (Прага, Чехія). Це вже другий візит представників ректорату до цього відомого у Європі навчального закладу. Результат поїздки - підписання угоди про співпрацю.

Перший проректор Ганна Ерстенюк, проректор з наукової роботи Ігор Вакалюк та декан медичного факультету Роман Яцишин зустрілися з керівництвом чеського вишу та обговорили майбутню співпрацю, спільні наукові проекти. Зокрема, у розмові із заступником декана медичного факультету по роботі з іноземними студентами, професором Оттомаром Кіттнаром та координатором проекту Erasmus+ Лєнкою Медовою домовилися про обмін студентами та викладачами в рамках проекту Erasmus+.

Побували представники ІФНМУ в Інституті фізіології Карлового університету, який очолює той же професор Оттомар Кіттнар. До слова, свого часу цей заклад очолював всесвітньо відомий фізіолог Ян Пуркіньє. За словами наших візитерів, особливу їхню увагу привернув навчально-практичний центр фізіології. Кажуть, там ведеться цікава робота...

«Ми ознайомилися з їхніми навчальними планами університету з реабілітації, — зазначає проректор з наукової роботи ІФНМУ Ігор Вакалюк. — Глибше будемо вивчати цей досвід трохи згодом, а найближча перспектива — все-таки обмін студентами». До слова, щоби потрапити на таке навчання студенти ІФНМУ повинні добре знати англійську або чеську мову. Що цікаво, студентам зі знанням чеської у цьому виші обіцяють безкоштовне навчання. Погодьтеся, стимул неабиякий!

Також не обійшлося без екскурсії науковими лабораторіями закладу та Інститутом медичної біохімії та лабораторної медицини, яку провів професор Станіслав Стіпек. За словами проректора Вакалюка, чимало напрямків роботи цього інституту співпадають з напрямками роботи Центру біоелеметології ІФНМУ, що однозначно дає шанс на планування спільних наукових розробок.

І насамкінець, гордість і зворушення у франківських науковців викликало те, наскільки гідно вшановують у Чехії відомого українського вченого, професора Івана Горбачевського. Погруддя видатного українця стоїть на чільному місці у вестибюлі університету. Напис про його діяльність — українською мовою. Саме Горбачевський був засновником школи медичної хімії у Карловому університеті. Також у центральному корпусі вишу є музей його пам’яті.

То як, ви ще не склали резюме для подачі на програму з обмінів? Поспішайте!