Перші вибори: Івано-Франківщина


На Івано-Франківщині до перших виборів готуються 7 об'єднаних територіальних громад. Це Витвицька ОТГ (Долинський район), Матеївецька, П'ядицька та Нижньовербізька ОТГ (Коломийський район), Більшівцівська ОТГ (Галицький район), Космацька ОТГ (Косівський район) і Тлумацька ОТГ.

Грудень видався не найкращим місяцем для таких виборів, стверджують експерти з децентралізації, адже новообраним головам і депутатам цих громад доведеться блискавично ухвалювати бюджет на наступний рік, а в нових умовах це буде досить складно. Ані досвіду, ані потрібних знань ще не набули. До того ж уряд планує лише з березня 2017 почати фінансувати новообрані ОТГ за принципами децентралізації, що додасть клопотів новій владі на місцях, пише Zбруч.

До виборів залишається всього кілька днів, а ставлення до них серед громад не всюди однозначне.

Устеріки — це там, де децентралізація каже «на добраніч»

Об'єднана територіальна громада з центром у Космачі, що йде у неділю на вибори, об'єднує села Космач, Брустурів, Шепіт і Прокураву. Це гарний туристичний край, де добре розвинені ремесла, але занедбані дороги. Усі вони походять з Косівського району, однак районний центр досі не виявив майже жодного інтересу до адмінреформи.

Інший районний центр, Верховина, що за 35 км від Косова, нині теж залишається аутсайдером децентралізації. За останні два роки звідти чутно було лише, що реформа не на часі, а на початку 2016 року голова Верховинської районної ради Іван Шкіндюк разом з районними депутатами та райдержадміністрацією звернулися до найвищого керівництва держави з вимогою в жодному разі не рухати Верховинський район.

«Основним і найголовнішим завданням для подальшого соціально-економічного і культурного розвитку Верховинщини є збереження Верховинського району як окремої адміністративно-територіальної одиниці», — апелювали до Києва чиновники українського високогір'я. Серед них і ті, які за службовими обов'язками покликані втілювати в життя реформу органів місцевого самоврядування та децентралізацію.

Такі заяви дуже подібні на саботаж. Але тоді на це уваги ніхто не звернув. Чи не це справило свій вплив на не зовсім вдалий старт адмінреформи у цих районах? Вибори в ОТГ на Верховинщині цього року таки відбулися, однак досить скандально.

Відповідальність бути центром взяло на себе село Білоберізка, що за 33 км від Верховини, майже на кордоні з Румунією. До нього нібито приєдналися села Хороцеве, Барвінків та Устеріки. Останнє вже встигло прогриміти на цілу Україну як противник об'єднання. Там заблокували проведення виборів до ОТГ 27 березня цього року. Жодна виборча дільниця того дня у селі не відкрилася. Люди казали, що їх не спитали, а тому вони не вірять цій справі. Через зірвані вибори вони й залишилися без частки в об'єднаному бюджеті, розводять руками чиновники від реформи.

Однак на вимогу тамтешніх бунтівників дати Устерікам спокій законодавець не запропонував рецепту на розлучення. Закону на це просто не існує. А значить держава мусить сприймати Устеріки частиною Білоберізької ОТГ, тож і бюджетом мала би поділитися. Натомість Устеріки опинилися у статусі бідних родичів. Чи винне село з 746 мешканців, що їм так «пощастило»? Воно мало породичатися із ще трьома бідними селами, до яких чомусь і діла не було оспіваній в піснях Верховині.

«Ця громада нежиттєздатна: всього дві тисячі сімсот жителів з нашим селом.Тут немає підприємств, які би могли допомогти вижити цій громаді. Це реально самогубство», — складає докупи нехитру арифметику мешканець Устерік Юрій Цісарук. Він разом з односельцями приїхав до області на сесію вимагати повернути Устерікам попередній статус (фотографія з сесії). Одні селяни при тому хочуть до Верховини, інші кажуть, що проживуть самі. Гуцули — народ гоноровий.

Справді, Білоберізька ОТГ — одна з найнечисленніших в Україні. А ще люди з Устерік злякалися, що закриють їхню школу через оптимізацію. Не переконали їх і обіцянки добудувати дитячий садок.

Протест Устерік на сесії облради

«Сьогодні ми у становищі, що не знаємо, як вийти з цієї ситуації. Ми розуміємо, що громада хоче виходу, але у законі не передбачено, як це зробити. Четвертого листопада у мене збиралися дві сторони, і до порозуміння ми не дійшли. Усі залишились при своїй думці. Фахівці наполягали, що на момент створення були всі офіційні документи, а друга сторона наполягала, що не визнають цього об'єднання», — апелював до сесії Івано-Франківської облради заступник голови ОДА Валерій Крецул.

Обласні депутати вирішили вкотре звертатися до Києва, а посланці Устерік попередили, що якщо їх далі дуритимуть, то перекриють дороги на Буковель перед святом Нового року, щоб законодавці не зволікали.

Брустурівські сирні коники проти космацьких писанок

Від Устерік до Брустурів відстань 40 кілометрів. За гірськими мірками то є близько, як гуцули кажуть, «за тим горбом». Це вже Косівщина, а сам Косів за туристичними та торговельними клопотами поки що не поспішає змінювати адміністративну карту району. Зате Космач його перегнав і в спілці з Брустурами, Шепотом та Прокуравою кличе людей на вибори. Як показав останній тиждень, Брустури можуть повторити шлях Устерік. Там помітно активізувалася громада, що не хоче об'єднуватися з Космачем. Так склалося з діда-прадіда, що ці села не миряться. Ще Коцюбинський у «Тінях забутих предків» описував потужну здатність людей на цих теренах сильно любити і сильно ненавидіти. Якби реформатори врахували ментальність громади цього краю, то спішили би обійти усі горби і долини, щоб від хати до хати донести людям, що несе їм децентралізація, й питати їх, кого вони бачать у спільному домі. 

Усе намагається вирішити меншість: кілька місцевих дрібних чиновників чомусь вважають, що людям знову не до державних справ і можна відбути громадські слухання лише на папері або камерно, у тісному колі. Нині громада вимагає показати докази тих «громадських» рішень. Окрім того, у Брустурах вже зібрали кілька сотень підписів проти виборів. На 1 400 мешканців то немало. А 12 грудня селяни завадили засіданню місцевої дільничої виборчої комісії. Обіцяли, що у неділю на дільницю прийдуть, але лише аби не допустити виборів.

Здавалося б, лояльніша Прокурава до виборів ставиться спокійно, але тут трапився конфуз. П'ятого грудня на сході селян за участю представників обласного офісу реформ чиновниця з децентралізації обізвала людей «бидлом», що викликало хвилю обурення та гніву.

Кандидати на низькому старті

Космацька ОТГ таки йде на вибори, незважаючи на протистояння. Виборців у цій громаді — 6 387. Кандидатів на посаду голови ОТГ троє. Це Дмитро Бербеничук — чинний сільський голова, Дмитро Боб'як — тренер-викладач дзюдо Косівської ДЮСШ «Гірське орлятко» та Оксана Деренович — заступник директора з виховної роботи Космацької ЗОШ І-Ш ст. Кандидатів у депутати зареєструвалося 70.

 

До Витвицької ОТГ, що у Долинському районі, вирішили приєднатися такі села: Липа, Лужки, Слобода Болехівська, Церківна, Станківці, Кальна, Розточки та власне Витвиця. Якщо в інших громадах сформовано 26 виборчих округів, то в цій тільки 22. Орієнтовна кількість виборців — 4 410.

За посаду сільського голови ОТГ змагаються шість кандидатів, серед них сільський голова Кальни Віктор Равлюк і сільський голова Витвиці Дмитро Тишківський та двоє кандидатів з таким самим прізвищем — пенсіонери Стефан Тишківський та Галина Тишківська. Зареєструвалися також Микола Шикор і Михайло Юсип. Кандидатів у депутати ОТГ налічується 60.

 

Більшівцівська ОТГ Галицького району  складається з смт. Більшівці та сіл Слобідка Більшівцівська, Жалибори, Кукільники, Загір'я-Кукільницьке, Кінашів, Курів, Нараївка, Поділля та Яблунів. Відповідно до Перспективного плану формування територіальних громад Івано-Франківської області сюди також мали ввійти села Дитятин, Хохонів, Набережне, Старі Скоморохи, Нові Скоморохи і Підшумлянці, однак вони відмовились приєднуватися до Більшівців. Загальна кількість виборців у громаді — 5 355. Кандидатів на посаду голови — троє: селищний голова Василь Саноцький, керівник одного з івано-франківських відділень «ПриватБанку» і чоловік голови Більшівцівської ТВК Юрій Маслій та голова Рогатинської РДА Надія Цимбаліста. Зате за 26 депутатських мандатів позмагається багатенько охочих — 101 кандидат.

 

Тлумацька ОТГ є найбільшою. До неї входять місто Тлумач та села Бортники, Братишів, Вікняни, Гринівці, Загір'я, Колінці, Королівка, Надорожна, Остриня, Прибилів, Пужники, Тарасівка. Загальна кількість виборців — 14 150. Боротьба між кандидатами тут заповідається напружена. Зокрема, на посаду міського голови зареєструвалися дев'ять кандидатів. Серед претендентів — міський голова Володимир Корженьовський, приватні підприємці Володимир Тихоліз та Зіновій Білуник, заступник директора КП «Тлумач-водоканал» Григорій Гринишин, викладач Івано-Франківського коледжу фізичного виховання Роман Круховський, сільський голова Гостіва Ганна Нащук, заступник директора «Діпроміста» Василь Сенів, директор територіального центру соціального обслуговування населення Тлумацького району Петро Сулима та студентка ПНУ ім. Василя Стефаника Анастасія Соболь. Депутатами в Тлумацькій ОТГ хочуть стати 284 кандидати.

 

У Нижньовербізьку ОТГ, що на Коломийщині, об'єдналися села Нижній Вербіж, Верхній Вербіж, Великий Ключів і Мишин. Виборців тут 7 800. За посаду голови громади поборються сільський голова Нижнього Вербіжа Ольга Олексюк, сільський голова Верхнього Вербіжа Віктор Андрійчук, сільський голова Великого Ключева Ярослав М'якущак, співвласник ТзОВ «Велес-Тревелс» Роман Височанський, безробітні Ярослав Сорич та Іван Явдошняк. Останній є водночас головою Нижньовербізької ТВК. Кандидатів у депутати тут зареєструвалося 67.

 

До іншої ОТГ у Коломийському районі — з центром у П'ядиках — приєдналися села Турка, Велика Кам'янка, Мала Кам'янка та Годи-Добровітка. Загальна кількість виборців — 7 868. Кандидатами на посаду голови ОТГ стали чотири висуванці: сільський голова П'ядиків Роман Сікорський, сільський голова Джуркова Павло Мігович, начальник відділу агропромислового розвитку Коломийської РДА Петро Гайдейчук та приватний підприємець Олег Буда. Кандидатами в депутати П'ядицької ОТГ зголосилися 60 громадян.

 

Села Пилипи, Кропивнище, Тростянка, Матеївці, Перерив, Залуччя, Дебесловці, Липники, Замулинці, Семаківці, Ганів об'єдналися в Матеївецьку територіальну громаду. Це також доробок невтомної Коломийщини. Загальна кількість виборців — 5 518. Кандидатами на посаду сільського голови ОТГ зареєструвалися четверо осіб. Зокрема, приватний підприємець Дмитро Харбіст, директор ТзОВ «Прут-Генетик» Петро Книшук, голова Семаківської сільради Іван Назарійчук та голова Матеївецької сільради і син голови ТВК Роман Шупяк. За мандати місцевих депутатів тут поборються 44 кандидати.

 

Незважаючи на локальні конфлікти, виборча кампанія триває порівняно стримано, без білбордів і телевізійної аґітації. Дехто вважає, що це шкодить поінформованості, а комусь це подобається, бо не втомлює і змушує кандидатів особисто комунікувати з виборцями. Недоліком вважають слабку роботу районних та дільничих ТВК: про їх фінансування держава зовсім не подбала. Не поодинокі випадки, коли голова чи член комісії і кандидат — одна особа. Як це суміщення статусів використають у день виборів — можна лише здогадуватися.