Під прицілом: як франківцям вберегтися від кору та грипу


Цього року місто пережило дві хвилі інфекційних захворювань – спершу кір, а тоді ГРВІ та грип. Про те, як франківці боролися з хворобами розповіла начальник управління охорони здоров’я Марія Бойко.

За її словами, напруженість щодо захворювання на кір зменшилася, хвороба йде на спад, хоч ще й зберігаються спалахи хвороби. Загальна кількість хворих дітей від початку року – 196. Хоч цьогоріч багато хворіли й дорослі. Проте у спостереженні є певний статистичний провал, адже не всі звертаються до своїх терапевтів, йдеться на сайті МВК.

«На січень припав пік вакцинації дітей від кору. Тоді почалися проблеми з вакциною, точніше з її відсутністю. Зараз же в дитячій поліклініці є майже 6 тисяч вакцин. Тому запрошуємо всіх на планові щеплення. Ці дози – для дітей до 17 років. Нагадуємо, що їх має бути дві. Це вважають достатнім захистом від кору на все життя», - зазначає Марія Бойко.

Та додає, що за останні 2-3 роки дві дози щеплення від кору отримали 50-60% дітей. Й причин на то є дві. Перша - не було достатньо вакцини. А друга, що багато людей таки відмовляються від щеплень.

Щодо ГРВІ та грипу, то з початку року на ГРВ захворіли 25 тисяч осіб в ІФ, з них 16 тис. - діти. Це на 40% більше, ніж минулого року, госпіталізація випадків зросла вдвічі. Зниження захворюваності очікується вже в кінці березня.

Саме тому Марія Бойко закликала усіх відповідально поставитися до профілактики захворювань та вчасно звертатися до медиків за допомогою при виникненні перших симптомів.