Під знаком часодіїв: у Франківську вп’ятнадцяте пройде “Свято ковалів”


В Івано-Франківську фестиваль «Свято ковалів» відбувається у перші вихідні травня і співпадає зі святкуванням Дня міста. Він пройде з 5 до 7 травня.

На свято з’їдуться кількасот ковалів із десятьох країн світу, зокрема, Литви, Білорусі, Польщі, Сполучених Штатів та Великобританії.

Про це  повідомляє «Галицький кореспондент».

Впродовж кількох днів місто перетвориться на величезну живу кузню, де ковалі продемонструють готові вироби та спільно попрацюють над створенням композиції, яку по завершенню фестивалю подарують місту на згадку.

Нагадаємо, що фестиваль започаткували у 2003 році. Відтоді було створено кілька десятків ковальський композицій, які тепер прикрашають вулиці Франківська.

Цьогоріч завдяки ковалям у Франківську з’явиться грандіозна вежа з трьома годинниками, розповідає засновник фестивалю Сергій Полуботько. Ковалі виконуватимуть магічні символи за мотивами книги  «Часодії» франківської письменниці Наталі Щерби.

Сама письменниця розповідає: «Цікавий збіг, адже це моє улюблене свято. Я люблю ковку. Із започаткуванням фестивалю навіть робила репортажі про фестиваль. Чудово, що наша співпраця відбудеться саме на 15 річницю «Свята ковалів». Я спілкувалася з майстрами, пояснювала значення елементів, роздруковувала книгу та разом читали уривки. Натомість, дізналась багато нового про ковальство».

Як кажуть організатори, вежа буде високою, близько 6  мерів, та матиме символ на щастя. Годинник на вежі буде діаметром у два метри.

«Цьогоріч ми вирішили поєднати ковальство з літературою. Окрім цього, у Франківську відбудеться фантастичне нічне кування», – зазначив Полуботько.