Підозрюваний у торгівлі людьми каже, що злочину не було


Сьогодні, 20 квітня в Івано-Франківському міському суді обирали запобіжний захід підозрюваному у вимаганні та торгівлі людьми.

Суддя Антоняк, прокурор Гриненко. На початку розгляду адвокат обвинуваченого Ігора Могитича подала клопотання про долучення до справи перелік документів: довідку про інвалідність батька, свідоцтво про шлюб, довідку про те, що дружина підозрюваного зверталась у поліцію за заявою про крадіжку грошей потерпілим у справі.

Прокурор зауважив, що Могитича обвинувачують у важкому злочині, тому просить суд застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості застави.

За словами слідчого, з показів потерпілого, його за наказом Могитича побили, топили на річці Свіча та утримали під замком. А потім посадили в бус, який мав насильно доправити потерпілого у Росію. Поліція вела аудіозапис і зупинила машину неподалік Болехова. За словами прокурорів, всі ці факти підтверджується доказами.

Підозрюваний Могитич запевняє, що з потерпілим Шумським знайомий давно. Той раніше на нього працював і інші працівники неодноразово скаржились на дрібні крадіжки, у яких підозрювали саме потерпілого. Втім, нещодавно він знову тимчасово взяв його на роботу. За словами обвинуваченого, нещодавно його знайомий попросив позичити у нього 1500 доларів. Їх мала передати дружина обвинуваченого. Втім потерпілий Шумський вкрав у неї гаманець з грошима.

"У чому сам признався при свідках, коли жінка пригрозила викликати поліцію. Але гроші не повернув, бо сказав, що вже немає. Але пообіцяв відробити. Я йому відмовив і звільнив його. Той натоміть пообіцяв віддати гроші, якщо підозрюваний допоможе йому поїхати на заробітки в Росію. Йому ніхто не довіряв, бо він мав погану репутацію. Тому я говорив з хлопцями, аби взяли його на роботу. Але я не мав забирати у нього гроші, він сам пообіцяв віддавати частину заробітку, аби повернути вкрадене" - пояснює обвинувачений.

Натомість адвокат Могитича запевняє, що ризики, озвучені прокурорами, не мають підстав та доказів. Також вона наголосила, що підозрюваний раніше не мав проблем із законом, підприємець, справно сплачує податки, має позитивну характеристику від сільського голови, є єдиним годувальником в сім'ї. Водночас, вона наголосила, що немає доказів про те, що підозрюваний організовував цей злочин. Відтак, адвокат просить застосувати до її підзахисного домашній арешт, або арешт із можливістю застави.

Сам підозрюваний запевняє, що не збирається переховуватись від слідства, займається підприємницькою діяльністю - торгує на базарі та має дві ванажівки, якими возить урожай з полів, має на утриманні велику родину - батько-інвалід, хвора мама, незаміжня сестра, що виховує трьох неповнолітніх дітей до 10 років. І єдині вчинені ним порушення - це порушення ПДР.

Після нарадчої кімнати суддя Антоняк ухвалив застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці без можливості застави. 

До теми: Поліція затримали "работорговця", що намагався вивести прикарпатця в Росію