Підпільна палата в франківській лікарні


До 75-річниці створення УПА редакція Бліц-Інфо спільно з Музеєм визвольної боротьби імені Степана Бандери підготували цикл матеріалів про діяльність повстанців на Прикарпатців

Наше місто і український визвольний рух пов’язує одна цікава історія. В час розгортання боротьби відділів УПА з радянськими підрозділами НКВС в 1944-1946 рр., повстанчі відділи зазнавали значних втрат серед вояків через поранення. Через брак кваліфікованих медичних кадрів в УПА для порятунку поранених часто використовували лікарів, які працювали в державних лікарнях.

Посеред ночі повстанці потрапляли в місто і пробиралися до тодішньої обласної лікарні, що по вулиці Мазепи, щоб взявши лікаря та потрібний інвентар, перевести його до повстанських криївок для проведення операцій.

Однак доволі часто операції були складними і провести їх в польових умовах було складно так як це загрожувало смертю для пораненого. Тож, у 1945 роках працівники обласної лікарні за згодою головного лікаря перетворили підсобне приміщення під таємну палату.

На фото медперсонал обласної лікарні, який надавав допомогу українським повстанцям

І треба зауважити, пацієнтів палати вистачало. За короткий час у ній було проведено 150 операцій. Після операцій поранені залишалися там ще на якийсь час на лікування. Таким чином було врятовано життя десяткам повстанців.

В 1947 роках органи НКВС провели арешти серед медперсоналу лікарні, побоюючись викриття, палату закидали сміттям. Тож, енкавеесівцям не вдалося її викрити. Та більшість лікарів та медсестер які допомагали визвольному русі отримали від 15 до 25 років ув’язнення в радянських таборах.

Ярослав Коретчук, директор Музею визвольної боротьби ім. Ст. Бандери