Підприємець, який два роки отримує підряди на Богородчанщині, показав гривню доходу


В Богородчанах вибудувався доволі ефективний робочий тандем: ТОВ "Ярекс-Буд" та управління освіти, молоді та спорту Богородчанської РДА встигають за один день укласти договір на ремонт, повністю його виконати і на наступний день провести розрахунок.

Під час моніторингу закупівель у сфері освіти за два роки у Богородчанському районі вдалося виявити низку порушень Закону "Про публічні закупівлі" та цікаву тенденцію співпраці державної установи з приватною фірмою, пише Курс з посиланням на Антикорупційну платформу.

Як йдеться на сайті публічних закупівель ProZorro, 29 серпня 2016 року районне управління освіти замовило у ТОВ "Ярекс-Буд" поточний ремонт приміщення Заберезького навчально-виховного комплексу на суму 119 339 грн. Вже 2 вересня був складений акт про виконані роботи і пройшла повна оплата. Звіт про укладений договір був опублікований 5 вересня, що є порушенням термінів, встановлених Законом "Про публічні закупівлі". Адже замовник мав оприлюднити на ProZorrо договір не пізніше ніж на наступний день після його укладання. Натомість зробив це після підписання актів виконаних робіт та розрахунків з підрядником.

Відтак 8 вересня 2016 року управління освіти Богородчанської РДА укладає договір на поточний ремонт приміщення Глибівської ЗОШ І-ІІ ст на 90 000 грн. І в той же день замовник і підрядник підписують акт виконаних робіт, а 9 вересня управління перераховує будівельній фірмі всю суму за договором.

За даними інформаційно-аналітичної системи YouControl, ТОВ "Ярекс-Буд" зареєстроване наприкінці 2015 року. Директором і засновником фірми є Сливканич Ярослав Михайлович – підприємець із села Росільна Богородчанського району.

Ярослав Сливканич, фото з facebook
 

За 2016 рік підприємство отримало на держзакупівлях 701 239 грн бюджетних коштів. Зокрема, уклало шість договорів з Глибівською, Старобогородчанською сільськими радами та управлінням освіти Богородчанської РДА. Ярослав Сливканич також володіє мережею салонів "Ол-буд", які реалізовують деревину, будівельні матеріалами та санітарно-технічне обладнання.

Втім дружина підприємця Зоряна Сливканич, яка працює головним спеціалістом відділу ведення Державного реєстру виборців в Богородчанській РДА, в е-декларації за 2016 рік вказала річний дохід чоловіка одну гривню (!).

За такою ж схемою управління освіти Богородчанської РДА продовжило співпрацю з ТОВ "Ярекс-Буд" і в 2017 році. 27 липня 2017 року уклало договір про капітальний ремонт Грабовецької ЗОШ І-ІІ ст. На наступний день вже підписана довідка про вартість виконаних робіт, і 31 липня замовник перераховує фірмі "Ярекс-Буд" повну суму 100 000 грн, хоча в договорі передбачено, що до 31 липня замовник мав перераховувати лише аванс в розмірі 30% від загальної суми, тобто приблизно 30 000 грн.

8 серпня 2017 року укладено договір про поточний ремонт даху Глибівського НВК. Наступного дня, 9 серпня, сторони підписали акт виконаних робіт, а вже 10 серпня управління освіти заплатило будівельній фірмі повну суму у розмірі 100 000 грн. Заглянувши в річний план, ми з’ясували, що на закупівлю заплановано 0 гривень. Звідки взялися ці 100 000 гривень?

Далі стає ще цікавіше. 9 серпня замовник вирішує, що для Глибівського НВК краще провести капітальний ремонт даху. Тому вносить відповідні зміни в річний план (додає закупівлю) і цього ж дня укладає договір з "Ярекс-Буд" на капітальний ремонт даху Глибівського НВК на суму 150 000 грн. Потім – відпрацьована схема: 10 серпня – довідка про вартість виконаних робіт, 11 серпня – перерахунок коштів. Так, відповідно до документів, дах Глибівського НВК відремонтували двічі за три дні. І на цьому не зупинилися…

У вересні 2017 року в управлінні освіти з’являються додаткові кошти на капітальний ремонт цього ж даху. Відтак 12 вересня укладено новий договір – на 295 000 грн. А вже 14 вересня ці кошти опинилися на рахунку будівельної фірми, відповідно до довідки про вартість виконаних робіт від 13 вересня.

За такою ж схемою, коли підписання договору і акти на виконання робіт розділяло лише кілька днів, було проведено поточний ремонт приміщення Ластівецького НВК (65 000 грн), заміну вікон в Іваниківській ЗОШ (40 000 грн), а також відновлення даху в Грабовецькій ЗОШ після буревію (54 448 грн.).

А от заміну вікон в ЗОШ №1 та ЗОШ №2 в Богородчанах, за які "Ярекс-Буд" отримав по 100 000 гривень, замовник прозвітувати в ProZorro забув, що б теж мало привернути увагу правоохоронних органів.

Загалом у 2017 році "Ярекс-Буд" уклало з бюджетними установами договорів на 2,5 млн грн. З них на 970 тис. грн з управлінням освіти, молоді та спорту Богородчанської РДА.