Підтоплені будинки поблизу Дністра користуються неабияким попитом


Через повені у 2008, 2010 роках люди, які жили біля Дністра та його приток, покинули свої будинки. Та якщо ви думаєте, що такі домівки стоять пусткою, то дуже помиляєтесь.

За ними полюють продавці нерухомості й непогано на них заробляють, пише Експрес.  

"Усього в Тлумацькому районі було затоплено 342 житлові будинки, тільки в нас -- 37, -- пояснюють у сільраді Петрилова, що на Івано-Франківщині. -- Тим людям, що мали цегляні домівки, пощастило більше, ніж тим, хто будував оселі з глини. Адже саме їх повінь розмила найбільше. Це й стало причиною того, що дехто виїхав із сіл Діброва, Золота Липа, Новосілки, Вільне. А тепер намагаються продати своє житло".  

А ціни на такі хати різні. Скажімо, за дерев’яний житловий будинок з усіма вигодами просять 12 тисяч доларів. Для курортної місцини в Карпатах -- хіба багато?  

"І в мене сусідка продає хату", -- говорить мені продавчиня на заправці, куди заходжу спитати дорогу. Правда, в будинку в селі Золота Липа умови далеко не найкращі: паркан впав, ворота ледь тримаються, води на території подвір’я узагалі нема. З елементарних зручностей у цій хатині хіба що проведений газ і світло. І за це двокімнатне щастя господарі просять 10 тисяч доларів.  

Те, що хата була підтоплена, вочевидь, аж ніяк не впливає на ціну і в селі Діброва. Там за 45 тисяч доларів ви отримаєте цегляний будинок із трьома кімнатами, гаражем та літньою кухнею. Якщо ж бажаєте тільки будинок з усіма зручностями, проте не найкращим розташуванням, доведеться віддати 25 тисяч доларів.  

"А я заплатив у 2012 році трошки більше як 10 тисяч доларів за свою "хатку", -- ділиться щасливий власник садиби Володимир, який перетворив затоплений будинок у бізнес, зробивши з нього екокемпінг. -- Я й надалі продовжую вкладати в нього, і сподіваюсь, що вже найближчим часом він почне приносити мені чималий прибуток через своє розташування".  

За добу в такому кемпінгу правлять 480 гривень у будні й 560 -- у вихідні. Садиба з усіма вигодами і розташована неподалік річки Бик, притоки Дністра (а сам Дністер звідси -- за 2,5 кілометра). І хоча вона з часу тих страшних повеней обміліла, кажуть місцеві, охочих відпочити тут -- хоч відбавляй! Тому люди активно винаймають "підтоплене" житло. А хто може, то й купує.