Після встановлення спеціальних індикаторів на Косівщині в п'ятеро зменшились крадіжки енергії


У 2017 році на Прикарпатті виявлено та зафіксовано понад 1000 випадків розкрадання споживачами електроенергії. Обсяги викраденої електрики складають близько п`яти мільйонів кВт/год.

За даними фахівців компанії найпопулярнішими серед споживачів способами крадіжки електричної енергії є приховане встановлення так званих «лівих» відпайок кабелів, які постачають електроенергію в будинок поза його обліком, а також застосування різного роду магнітів для втручання в роботу електролічильника.

Також почастішали випадки явної фальсифікації та порушення пломб енергонагляду. Увімкнені поза лічильником енергоємні електричні прилади (призначені в основному для обігріву та водозабезпечення) несуть значне додаткове навантаження на лінії електропередачі, а відповідно падає якість електропостачання у решти споживачів. Інколи це призводить до вимкнень на лінії та різких перепадів напруги, через які пошкоджується побутове електрообладнання.

На сьогодні інспектори енергонагляду компанії володіють значним практичним досвідом виявлення таких порушень, новітніми приладами для фіксації несанкціонованого втручання в роботу лічильників та сучасним програмним забезпеченням для автоматичного виявлення крадіїв.

Крім того, щороку значно збільшується кількість встановлених індикаторів магнітного поля, які оперативно сигналізують про застосування споживачами магнітів, тощо. Так, для прикладу такі індикатори були встановлені у всіх споживачів Косівського району, після чого рівень крадіжок в регіоні вже цього року знизився у п′ять разів.

«Кожен споживач повинен для себе усвідомити, що для нього економічно вигідніше: щомісячно чесно сплачувати обсяг реально спожитої електричної енергії чи одноразово понести значні додаткові фінансові витрати на оплату вартості нових приладів обліку, погашення заборгованості за необліковану електричну енергію, - кажуть в компанії.- Не слід забувати також, що штрафні санкції у випадку виявлення у споживача фактів крадіжки електричної енергії можуть сягати десятків та навіть сотень тисяч гривень». 

Енергетики закликають використовувати електроенергію без крадіжок і цим вберегти себе від зайвих витрат, адже для інспекторів виявлення недобросовісного споживання  - це лише питання часу.