Півсотня бюджетних установ Прикарпаття можуть взимку залишитись без тепла


На Прикарпатті 52 заклади медицини, освіти, культури до цього часу не провели конкурсні торги на закупівлю природного газу. Через це вони можуть залишитися без тепла в опалювальний сезон, адже не мають юридичних підстав для своєчасного отримання газу.

Діючє законодавство передбачає, що всі організації, які фінансуються з державного та місцевого бюджетів, повинні проводити закупівлю товарів та послуг вартість понад 200 тис грн. лише через тендер. Участь в таких заходах зазвичай потребує щонайменше місяць, в той час як до опалювального сезону залишилось менше місяця, йдеться на сайті Івано-Франківськгаз.

Лише в результаті тендера бюджетна установа зможе укласти договір з постачальником газу, підписати угоду  та оформити ліміти (номінації) газу. У разі відсутності номінацій,  газорозподільна компанія ПАТ «Івано-Франківськгаз» не має права розподіляти газ жодній установі, незалежно від її соціального спрямування. В іншому випадку це буде порушенням Кодексу газорозподільних систем і Правил постачання природного газу.  

«ПАТ «Івано-Франківськгаз» щомісяця звітує перед  «Укртрансгазом» про обсяги розподіленого споживачам газу. У випадку, якщо оператор газотранспортної системи фіксує використання споживачем газу  без підтвердженої номінації, то до газорозподільного підприємства застосовуються штрафні санкції. А відібраний газ вважається несанкціонованим, - пояснює комерційний директор ПАТ  «Івано-Франківськгаз» Віктор Кедик. - То ж піти на такий крок , порушуючи чинне законодавство, наша компанія не може».

Наразі керівництво «Івано-Франківськгазу» уже звернулося до обласної державної адміністрації з проханням допомогти вирішити дане питання бюджетним установам.

Нагадаємо, затягування закладами освіти, медицини та культури з проведення  тендеру на закупівлі газу відбувається уже не вперше. Минулого року відбувалася аналогічна ситуація. У 2016 році  143 бюджетних установ уклали договори з газотрейдером  після початку опалювального сезону.