Плантація в прикарпатському підземеллі


Це одна з найуспішніших операцій в боротьбі з наркозлочинами за останній час, реалізована співробітниками наших спецслужб.

Зокрема, працівники УСБУ в Івано-Франківській області спільно з колегами Головного управління з боротьби з корупцією та організованою злочинністю (СБУ) припинили діяльність міжнародної організованої групи, яка створила та забезпечувала функціонування двох великих нарколабораторій в Івано-Франківській і Черкаській областях, пише Галичина

Зрозуміло, що поки тривають слідчі дії, далеко не все можемо написати про подробиці цієї справи, яка стала відома на всю Україну. Адже в результаті спецоперації було вилучено близько тисячі рослин робу канабіс (по суті, йдеться про коноплі), понад 30 кілограмів вже готової для реалізації, і, відповідно, вживання марихуани та спеціальне лабораторне обладнання, що використовували в процесі виробництва наркотичних речовин, на загальну суму близько 5 млн. грн.

Як уже зазначали, одну з нарколабораторій облаштували в Черкаській області в промисловій зоні, в ангарах, під виглядом приватного підприємства, яке займається вирощуванням грибів. Для підтримки легенди вони справді закуповували гриби, продаючи їх потім як начебто власноруч вирощені  працівникам сусідніх підприємств. 
Другу лабораторію обладнали в нашій області, в Косівському районі, у підвалі одного з нежитлових будинків. Вхід туди був ретельно замаскований. Зокрема, ляду в підвал прикривали лінолеум та килим, і необізнаній людині фактично неможливо було його знайти. Ось у тому підземеллі із застосуванням технології  гідропоніки також вирощували  коноплі і відбувався процес їх переробки на наркотик, який, до речі, вважається особливо небезпечним.
Заправляли всією справою четверо осіб. Троє з них — громадяни України, щоправда, один постійно живе за кордоном, і четвертий — іноземець. Нашу область у цій групі, так би мовити, представляв житель Косівського району. До речі, між її членами  спостерігалася доволі серйозна вікова різниця. Якщо організатори були солідними вуйками віком близько 55 років, то їхні помічники, які виконували ролі лаборантів, не мали й 30-ти. До речі, обидва не мали спеціальної освіти, були, як-то кажуть, самоуками, тож про якість їхньої «продукції» можна тільки здогадуватися. 
Але й тут є цікавий нюанс. Якщо здебільшого під увагу правоохоронців потрапляють зловмисники, які займаються розповсюдженням наркотиків на території нашої держави, то цього разу дурман мали збувати в країнах Європейського Союзу. Наразі члени угруповання змушені ласувати «делікатесами», які становлять меню у вітчизняних слідчих ізоляторах. Їм оголошено про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 307 ККУ, — незаконне виробництво, виготовлення, придбання тощо чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, та ч. 2 ст. 310 ККУ — посів або вирощування снотворного маку або конопель.
Зауважимо, що у зв’язку з війною, яка вже понад півтора року йде на українській землі, діяльність спецслужб у нас здебільшого асоціюється із затриманням шпигунів, диверсантів, із запобіганням скоєнню терористичних актів тощо. Проте наркоманія також є серйозною загрозою для населення і  відповідно теж перебуває під увагою правоохоронців. Ось лише кілька прикладів інших операцій, проведених управлінням СБУ в Івано-Франківській області в сфері боротьби з наркозлочинами. 
Зокрема, в березні було викрито міжнародну злочинну групу, яка організувала контрабанду особливо небезпечного засобу бупренорфіну. Організатор оборудки — житель Івано-Франківська, котрий постійно живе за кордоном. Членів групи затримали в момент передачі ними гуртової партії цієї отрути так званим роздрібним дилерам. У зловмисників вилучено 1400 пігулок «субітексу», з якого можна виготовити 12 500 доз наркотичного засобу. 
У травні спільно з працівниками міліції в Івано-Франківську затримали жителя обласного центру, який обладнав дві нарколабораторії з виготовлення такого наркотику, як амфетамін. Одна з них містилася на території гаражного кооперативу в Івано-Франківську, друга — в одному з приміських сіл. Вилучено обладнання, на якому виготовляли речовину, велику кількість прекурсорів тощо. Щодо зловмисника розпочато кримінальне провадження одразу за шістьма статтями Кримінального кодексу України. Йому загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

У червні працівники УСБУ затримали у відділенні міжнародного поштового зв’язку жителя Коломиї, котрий намагався налагодити постачання в Україну забороненої у нас речовини з доволі складною назвою, яку використовують для виготовлення наркотиків. Препарат зловмисник замовив на одному із закордонних сайтів, а коли прийшов за посилкою, де був один кілограм тієї речовини, то потрапив у руки працівників спецслужби. 
У серпні до України екстрадовано жительку Івано-Франківська, яка проживала в одній із країн ЄС. Вона налагодила поставки до нас уже згаданого «субітексу». Двох її місцевих спільників затримали раніше. Одного з них — в момент отримання чергової посилки з-за кордону з препаратом. Що стосується організатора, то завдяки СБУ цю особу було оголошено в міжнародний розшук і результат не забарився.
Уже тільки із цих даних можна зрозуміти, наскільки в області серйозною є проблема наркоманії. Адже пропозиція є тоді, коли є попит. 
— На сьогодні у нас на обліку перебуває близько 2,5 тис. осіб, які тією чи іншою мірою пов’язані з незаконним обігом наркотиків, — констатує заступник начальника відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС в області підполковник міліції Олександр Крутий. — Сюди входять як безпосередні їх споживачі, так і ті, хто займається збутом, — так звані наркодилери, а їх ні багато ні мало — 600 осіб плюс 100 чоловік — утримувачі наркопритонів. 
Додамо, що це люди, котрі вже потрапляли під увагу міліції. Наразі головні зусилля працівників нашого підрозділу БНОНу спрямовані не тільки на протидію поширенню наркотичних та психотропних препаратів в області, а й на виявлення саме тих осіб, котрих раніше не помічали за цим заняттям. Якщо говорити конкретно, то від початку року на Прикарпатті було задокументовано 160 фактів збуту цієї отрути, більше половини з яких, точніше, понад 70, до речі, припадають на місто Івано-Франківськ. І знову ж таки, більше половини з затриманих наркодилерів раніше не притягували до кримінальної відповідальності через причетність до наркозлочинів. За словами О. Крутого, це переважно молоді люди віком до 30 років, причому дехто з них сам наркотиків не вживав. І ще один нюанс: далеко не всі із цих осіб жили в матеріальній скруті, котра б примусила їх займатися злочинною діяльністю. Мали відповідні статки — чи самі, чи їхні батьки.
Крім того, в результаті проведення операції «Мак» було виявлено значну кількість незаконних посівів снотворного маку та конопель. Подекуди це були справжні плантації, які налічували від 300 до 1000 рослин. У 50 випадках вдалося встановити цих «агрономів», яким оголошено підозру в скоєнні відповідного злочину.
Зрештою, ми почали матеріал про виявлення працівниками СБУ двох великих нарколабораторій. Міліція також має відповідні здобутки. Від початку року працівники органів внутрішніх справ викрили три такі підпільні заклади. Наприклад, один житель Івано-Франківська цілий рік займався виробництвом амфетаміну. І це, до речі, було головне джерело його доходів. Під час обшуку в нього вилучено, зокрема, 
60 грамів уже готової до вживання продукції. Зауважимо, що це в чотири рази більше, ніж визначений законодавцем показник особливо великих розмірів. 
Як зазначив заступник начальника підрозділу БНОН УМВС в Івано-Франківській області, цей хімічний наркотик, який в чистому вигляді є медичним препаратом і використовується, скажімо, для лікування невралгії, звісно, під наглядом лікаря, став особливо популярним серед наркоманів. Проблема лише в тому, що у чистому вигляді дістати його дуже важко, тож споживачі цього трійла вдаються до послуг «наркохіміків»-аматорів. Виготовити його теж непросто, бо до складу цього препарату входить понад 20 різних компонентів. Наприклад, ртуть. У вільному продажу, як відомо, її нема. То, за висловом О. Крутого, наші «наркокулібіни» добувають її з медичних термометрів. Він зачитав рецепт саморобного амфетаміну, вилучений в одного з наркоділків, котрий для виготовлення препарату навіть використовував засіб для прочистки труб «Кріт». Можете уявити, яку отруту вводять до свого організму наркомани. Між іншим, одна зі знайомих автора цих рядків — колишня наркоманка, розповідала, що в осіб, які вживають такий кустарний амфетамін, починають гнити піднебіння, шелепи тощо. і довго вони не живуть...
Та виявляється, навіть популярна серед людей, котрі не вважають себе наркоманами, мариухана, чи як її офіційно називають, канабіс, недаремно віднесена до особливо небезпечного наркотику. Речовини, які містить марихуана, мають здатність відкладатися в корі головного мозку, жировій тканині і, так би мовити, зберігаються там кілька років. Тому в осіб, які її вживають, виникає швидке звикання. «Знаю людей, в яких, можна сказати, зміст існування обертається навколо того, щоби знайти і вранці, і в обід, і ввечері покурити канабісу. Це вже біда», — зауважує О. Крутий.
інша біда, судячи з інформації, яка надходить до його підрозділу, спостерігається в поширенні наркоманії серед молоді. Причому зростає кількість прихильників саме хімічних наркотиків. 
— Проблема в тому, що молодь не має інформації і сама не цікавиться, як діють та які негативні наслідки від тих речовин, які вони вживають, — каже заступник начальника підрозділу БНОН. — Тому в найближчій перспективі постане питання спільних дій міліції й інших зацікавлених органів, як державних, так і громадських, щоб виробити єдину програму протидії наркотизації населення.
Зрозуміло, що силами самого підрозділу боротьби з незаконним обігом наркотиків, який наразі налічує лише 17 працівників у всій області, поширення наркоманії не зупинити. Вони діють, так би мовити, вже на кінцевий результат, і судячи навіть з наведених нами цифр, — а ми ще не згадали про виявлені з початку року 7 фактів утримання наркопритонів, — роботи вистачає. Сподіватимемося, що наша публікація стане одним з елементів тієї профілактики, про яку говорив Олександр Крутий.