Податкова міліція Прикарпаття бореться із злочинністю у сфері оподаткування


Завдяки оперативним заходам податкових міліціонерів Івано-Франківщини у 2016 році державі відшкодовано збитки на 4,4 млн.гривень.

Про це повідомили в оперативному управлінні Головного управління ДФС в Івано-Франківській області.

Як зазначається, у січні-грудні 2016 році в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зарестровано 74 кримінальні правопорушення, з яких – 43 з категорії тяжких та особливо тяжких.

Із загальної кількості виявлених кримінальних правопорушень 25 стосуються ухилення від сплати податків, 28 – незаконного обігу підакцизних товарів, 6 – створення фіктивних суб’єктів підприємницької діяльності, 11 – розкрадання державних коштів, 3 – легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом та 1 – вчинення службового підроблення шляхом внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей.

До суду направлено кримінальні провадження за 19 кримінальними правопорушеннями, з яких 15 – з обвинувальним актом та 4 – для звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з повним відшкодуванням збитків.

Так, в напрямку протидії транзитно-конвертаційним групам як одного із основних інструментів тіньового сектору, податкові міліціонери в 2016 році виявили таку групу і на теренах Івано-Франківської області. Як наслідок, ліквідовано схему незаконного конвертування грошових коштів, з використанням реквізитів ряду суб’єктів господарювання Івано-Франківської області, які надавали послуги підприємствам реального сектору економіки по мінімізації сплати податку на прибуток та податку на додану вартість.

У сфері викриття кримінальних правопорушень у митній сфері до ЄРДР внесено 9 відомостей. Зокрема, на даному напрямку роботи у минулому році виявлено та припинено діяльність центру мінімізації податкових та митних платежів, що діяв на території області, із ввезення на митну територію України бувших у використанні елітних транспортних засобів, діяльність якого завдала збитків державі на майже 4 млн. гривень.

В напрямку протидії розкраданню бюджетних коштів та їх легалізації, що також є «ласим шматком» для «нечистих на руку» громадян, зареєстровано 14 кримінальних проваджень, по яких забезпечено відшкодування збитків на суму понад 2 млн. гривень.

У напрямку протидії оборудкам з ПДВ, з початку року слідчими слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в області за матеріалами оперативних підрозділів зареєстровано 15 кримінальних проваджень за фактами ухилення від сплати ПДВ. По вказаній категорії кримінальних правопорушень відшкодовано 3,8 млн. гривень збитків.

За фактами незаконного заявлення до відшкодування сум ПДВ з бюджету зареєстровано 2 кримінальні провадження.

За результатами проведених заходів, направлених на протидію та незаконному виробництву та обігу підакцизних товарів і перекриттю каналів їх контрабандного походження на внутрішній ринок України, до ЄРДР внесено 28 кримінальних правопорушень (16 - за ч.1 ст. 204 КК України, 3 - за ч.2 ст. 204 КК України, 3 - за ч.3 ст. 204 КК України та 6 - за ч.1 ст. 199 КК України), припинено діяльність 6 незаконних виробництв підакцизної продукції (1 - по виробництву паливно – мастильних матеріалів та 5 - по виробництву лікеро-горілчаних виробів) та вилучено з незаконного обігу підакцизних товарів на суму понад 10 млн. гривень.