Поліцейські радять прикарпатцям, як захистити житло від злодіїв на час відпустки


Кількість квартирних крадіжок, як правило, збільшується під час сезону відпусток, у вихідні та святкові дні. Саме тоді люди покидають свої домівки без нагляду.

Для того, щоб уберегти житло від злодіїв, а нервову систему - від зриву, недостатньо встановити лише броньовані двері або надійні замки. Необхідний комплекс заходів, який радять поліцейські охорони.

Спочатку розглянемо, хто і кого найчастіше обкрадає. Умовно квартирних злодіїв можна розділити на дві категорії – аматори та професіонали. Любителі, як правило, вибирають «легку здобич», тобто квартиру, яка не захищена додатковими засобами – простенькі двері і відносно дешевий замок, на нижніх поверхах - відсутність ґрат на вікнах і балконах. Такі злодії, потрапляючи в квартиру, беруть те, що легко винести і тут же продати. Наприклад, гроші, золото, негабаритну побутову техніку.

А є злодії-професіонали, готові протягом декількох тижнів або й місяців планувати крадіжку житла, і жертва в такому випадку буде вибрана не випадково. Їх зазвичай не бентежить ступінь захисту і охорона об'єкта, вони не полізуть в першу-ліпшу квартиру заради кавоварки і ноутбука, їх цікавлять великі суми грошей, коштовності, антикваріат.

Вкрай рідко квартирні злодії діють поодинці, завжди «працюють» групами по 2-3 людини. Спочатку злочинці стежать за вікнами, звертають увагу на наявність освітлення у вікнах у вечірній час. Якщо впродовж декількох днів світло в квартирі не запалювали – велика ймовірність того, що господарі поїхали з міста. У денний час злодії можуть ходити навколо будинку, шукаючи потенційну жертву. Також вичерпним джерелом інформації про мешканців, їх достаток і графік роботи можуть стати сусіди, які, не роздумуючи, розповідають про усіх випадковим людям.

Злодії-професіонали працюють по-іншому. Ретельно готуючи крадіжку, вони точно знають, за чим йдуть і де це «щось» лежить.

Але для того, щоб уберегти своє житло від злодіїв, а нервову систему - від зриву, недостатньо встановити лише броньовані двері, або змінити замки на більш надійні, тут необхідний повний комплекс охоронних заходів.

"На дверях під'їзду потрібно встановити кодовий замок або домофон, сторонні люди будуть потрапляти в будинок значно рідше. На вікнах квартир, які розташовані на 1-2 поверхах, обов'язково встановити металеві ґрати. Враховуючи, що більшість квартирних крадіжок відбувається через двері, злочинці вибивають серцевину замка або користуються відмичками, то варто встановити кілька дверей і бажано кілька замків. Спроба зламати кілька замків на двох дверях відбере у злочинця багато часу. Але при всій укріпленості найкращим захистом послужить охоронна сигналізація, яка виведена на пульт централізованого спостереження", - розповідає начальник Центру технічної охорони капітан поліції Віталій Купчинський.