Поліція охорони Прикарпаття орендує автівки, які дешевше купити


Під кінець року кожне підприємство, яке функціонує за кошти державного бюджету, раціонально планує і проводить свої закупівлі, щоб забезпечити оптимальну і ефективну роботу в наступному році. Проте бувають публічні закупівлі, які викликають нерозуміння і сумніви у їх доцільності.

У активістів "Антикорупційної платформи" виник такий сумнів з державним замовником  у Івано-Франківській області, підпорядкованим Департаменту поліції охорони.

Управління поліції охорони в Івано-Франківській області вирішило витратити 192 тис. гривень на оренду трьох автомобілів у 2018 році. Що цікаво, всі три автомобілі – старенькі ВАЗи. За кожен автомобіль Управління поліції охорони виплачує щомісяця по 6000 гривень їхнім власникам.  Всі три договори оренди оформлені у нотаріуса і викладені на сайті публічних закупівель Prozorro.

- ВАЗ 2121, 1982 року випуску (договір з Токар Оксаною Богданівною)

- ВАЗ 2121, 1989 року випуску (договір з Паркулабом Григорієм Михайловичем)

- ВАЗ 2121, 1993 року випуску (договір з Кур’ятою Віктором Леонідовичем)

Заглянувши на популярний сайт продажу автомобілів, можна побачити, що такі тридцятирічні ВАЗи коштують порівняно недорого. Ціни стартують від 800-900 доларів для авто на ходу. Найбільше оголошень зустрічається з вартістю автомобіля 1500-3000 доларів. Тобто замість того, щоб орендувати машини у приватних осіб і щомісяця сплачувати 18000 гривень, Управління поліції охорони могло б придбати за ці кошти три такі автомобілі.

Щодо людей, які здають управлінню в оренду свої автомобілі, інформації вкрай обмаль. За винятком Паркулаба Григорія Михайловича, який надав в оренду свій ВАЗ 2121 1989 року випуску за 72 тис. грн.

В договорі про оренду вказано, що Паркулаб Григорій зареєстрований в с. Ямниця Тисменицького району. Через його обліковий номер платника податків можна вирахувати дату народження - 20.07.1950. 

Григорій Паркулаб, за даними неофіційного сайту бази мешканців Україин nomer.org, був прописаний в одній квартирі разом з місцевими чиновниками - Паркулабом Андрієм Григоровичем та Паркулабом Ігорем Григоровичем.

Паркулаб Андрій Григорович - у 2017 році працював старшим уповноваженим відділу організації викриття економічних злочинів в Головному управлінні Державної фіскальної служби Івано-Франківської області. На Андрія Паркулаба в декларації не записано жодне майно. Натомість Паркулаб Григорій Михайлович вказаний власником земельної ділянки, будинку, гаражу та інших споруд ділянки в тому ж с. Ямниці. 

В сусідньому селі Угринів проживає Паркулаб Ігор Григорович, який працює начальником Калуського міжрайонного відділення УПО в Івано-Франківській області. І неодноразово представляв замовника (Управлінні поліції охорони в Івано-Франківській області) в закупівлях.

Ігор Паркулаб (праворуч). Фото НПУ Поліція охорони

В управлінні поліції охорони визнають, що уклали три договори оренди автомобілів ВАЗ 2121 минулого року, автомобілями вони користуються. Оскільки частина об’єктів охорони знаходиться у гірській місцевості, відповідно, є вимога використовувати саме такі автомобілі. Витрати за обслуговування та догляд за технічною справністю автомобіля лежать повністю на орендодавцях. 

На запитання, чи не було б доцільніше закупити схожі автомобілі через систему публічних закупівель Prozorro замість платити за щомісячну оренду, Ярослав, відповідальний за технічну частину в Управлінні (на жаль, відмовився назвати своє прізвище), сказав, що в Управлінні не знали про таку можливість, але якщо це можливо - вони тільки за. 

Та наразі в поліції охорони користуються автомобілями за непрозорою процедурою. Прямий зв’язок між представником замовника (Паркулаб Ігор) та одним з власників автомобілів (Паркулаб Григорій) вказує на типову схему дерибану коштів між “своїми”.