Поліція закликає прикарпатців сказати рішуче «НІ» телефонним шахраям


Шахраї придумують історії, щоб видурити гроші у некомпетентних та довірливих громадян. Людей спантеличують тривожними звістками про біду з їхніми рідними, що психологічно впливає на прийняття ними мудрих і виважених рішень.

Проте поліція застерігає не довіряти незнайомим, сумніватися одержаній інформації та перевіряти її перед тим, як перерахувати чи передати гроші пройдисвітам, або вказати банківські дані. Про це в мережі Фейсбук написав очільник прикарпатської поліції Віктор Шкутов.

Так, учора до жительки Снятинського району на мобільний телефон зателефонував чоловік, який представився слідчим з м. Київ та повідомив, що її 31-річна дочка, яка проживає в столиці вчинила кримінальне правопорушення. Для «вирішення» питання уникнення відповідальності потрібні гроші.

Налякана жінка заходилася швидко збирати свої заощадження і, не вагаючись, та не сумніваючись у дійсності інформації пішла в сільський магазин, де через термінал перерахувала 17 тисяч гривень, здійснивши три поповнення різними сумами платежу на мобільні телефони різних операторів. Лише після цього потерпіла почала цікавитися, що ж насправді трапилося з її дочкою. Передзвонивши до рідні, вона з’ясувала що дочка вдома і з нею все гаразд. Після чого ошукана жінка повідомила у поліцію. На запитання правоохоронців чому ж вона відразу не передзвонила у поліцію чи доньці і не з’ясувала справу, жінка не змогла відповісти.

Відомості про вище вказаний факт внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за правовою кваліфікацією ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Поліція розшукує злочинців.

Тож, шановні прикарпатці, будьте упевнені, що грошима у такий спосіб не допоможете своїм рідним, навіть якщо з ними дійсно трапилося нещастя. Тому не сумнівайтеся, що аферистам потрібно з упевненістю сказати тверде «НІ». Якщо вони подзвонили до вас, - вони мають намір вас обікрасти. І вже від вашої свідомості, на підставі поінформованості поліцією, ви маєте проігнорувати їх, щоб не втратити свої гроші. 
Пам’ятайте! Про реальні проблеми, які також трапляються у житті, повідомляють знайомі вам люди, а не чужі, які окрім настирної вимоги про негайну потребу грошей, більше ні про що не говорять. Будьте уважними, за жодних обставин не приймайте поспішних рішень, обдумайте ситуацію, передзвоніть рідним, повідомте у поліцію і вам порадять як діяти та переконають, що ви маєте справу із телефонними шахраями.