Поліція затримали "работорговця", що намагався вивести прикарпатця в Росію


Працівниками Слідчого управління ГУНП в області у січні цього року розпочато досудове розслідування за фактом звернення жителя Долинщини щодо вимагання (ч. 2 ст. 189 КК України) його знайомим боргу, якого, як повідомив потерпілий, не існувало.

Про це на своїй сторінці у мережі Facebook повідомив керівник ГУ НП в області Віктор Шкутов.

В ході розслідування вказаного кримінального провадження працівниками новоствореного відділу детективів слідчого управління, спільно з колегами відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми ГУНП в Івано-Франківській області встановлено, що в березні 2018 року, зловмисник 1981 р.н., житель одного із сіл Долинського району Івано-Франківської області, погрожуючи застосуванням фізичного насильства щодо потерпілого 1987 р.н., жителя іншого села цього району, під приводом повернення не існуючого боргу, завербував його до трудової експлуатації на території Російської Федерації. З цією метою він учора, 18 квітня, залякавши потерпілого та, вчинивши щодо нього психологічний тиск, намагався автомобілем «Мерседес Спрінтер», здійснити незаконне його переміщення до Російської Федерації. Водієм він передав паспорт потерпілого якого забрав, погрожуючи. Цього ж дня працівниками поліції, у м. Болехів, що на Долинщині, у вказаному автомобілі, зловмисника викрито та затримано.

Відомості за цим фактом внесено до єдиного реєстру досудового розслідування за ознаками вчинення злочину передбаченого ч. 1 ст. 149 (Торгівля людьми або незаконна угода щодо людини) Кримінального кодексу України. Фігуранта затримано в порядку ст. 208 КПК України. Вирішується питання про оголошення йому підозри та обрання судом міри запобіжного заходу. Відповідно до санкції статті зловмиснику загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.