Польща закрита для галичан


Цього літа, як і минулого, галичанам потрапити до Польщі стає надважким завданням. Пункти прийому візових анкет та й саме Консульство не змогли вирішити проблему черг. От тільки черги колись були «живі», а тепер — електронні.

І якщо колись люди стояли день чи два, але все-таки здавали документи на візи, то тепер комп'ютерна програма примушує місяць чекати на вільну дату, і не факт, що дочекаєтесь. Щоправда, завжди можна скористатись послугами «посередників», які «знайдуть» вам місце в черзі. У Консульстві кажуть, що ці посередники і створюють черги. А українські дипломати переконані, що треба не шукати крайніх, а швидше вирішувати проблему доступної реєстрації для громадян, пишуть Паралеллі.

Два з гаком років тому в Івано-Франківську відкрили пункт прийому візових анкет (ППВА) фірми VFS Global «в порозумінні з Посольством  Республіки Польща в Україні», як зазначено на офіційному сайті Консульства. За час діяльності цієї контори франківчани переконалися, що Центр не полегшив, а утруднив процес відкриття віз до Польщі. На сьогодні існує лише електронний запис на чергу, аби подати документи на виготовлення візи. «Живої» черги немає. Але цей електронний запис не працює вже більше року! На сайті ППВА постійно видає повідомлення про відсутність вільної дати. І ситуація приблизно подібна у візових центрах Івано-Франківська, Львова й Тернополя.

Колеґа журналіст розповів «Z» про свій досвід запису на чергу в Івано-Франківському візовому центрі. Ця процедура йому зайняла близько місяця. Кожного дня він намагався на сайті ППВА зареєструватись, але завжди з'являлося одне й те саме повідомлення про відсутність вільної дати. В кол-центрі обнадійливо казали пробувати ще. Врешті-решт йому таки вдалося призначити дату подання документів на початок серпня. І таки не на сайті ППВА, а в телефонному режимі, після щоденних наполегливих дзвінків. Прикметно, що до самого візового центру в Івано-Франківську зателефонувати не так просто. Бо ніде в офіційних джерелах не вказані його контактні номери, є лише централізовані телефонні номери кол-центру. Послуги ППВА становлять близько 200 грн. А за яткою біля візового центру пропонують стати на чергу за 500 грн.

Альтернативні варіанти

Якщо не маєте бажання витрачати місяць свого часу та нерви на запис і не хочете влізати в корупційні схеми, можна отримати візу у ще одий законний спосіб — через турфірму. Але тут відкривають лише шопінґ-візи. Першу на тиждень, а другу можна відкрити вже на рік за умови, що з першої поїздки ви привезете чек, який засвідчує здійснення покупки на території Польщі. Коштує таке задоволення 110–160 євро за одну візу. Також деякі аґенції пропонують послуги «пришвидшеної» черги для отримання шенґенської візи, і коштуватиме це 600–700 грн., окрім вартості візи та послуг ППВА. До слова, в аґенціях теж зазначають, що останнім часом відкривати візи до Польщі стало важче.

Можна не полінуватись, витратити робочий день та кошти на проїзд і подати документи на візу без посередників у самому Консульстві Республіки Польща у Львові. Але й тут працює суто електронний запис. І на сьогодні запис заблоковано, а сайт повідомляє про відсутність вільних дат до 14 серпня.

Електронні новації

Електронний запис у Консульстві, а згодом і у візових центрах запровадили задля уникнення «живих черг». В не такі давні часи в черзі перед Консульством можна було стояти цілий день, а то й, як часто бувало, чергу ще й переносили на наступний. Тоді активісти складали списки і на завтра люди вже ставали в чергу згідно зі своїм номером. Відповідно всі ті, хто приходив до Консульства вперше, навіть з самого ранку, автоматично опинялися в черзі сто....надцятими. Бо перед ними вже стояли люди, записані з учорашнього дня. Паралельно тут працювали заповзятливі особи, що продавали вигідне місце в черзі за 100 грн. Саме цю трагікомічну ситуацію і мав полегшити електронний запис.

Також для розвантаження Консульства в обласних центрах повідкривали горезвісні Пункти прийому візових анкет і теж запровадили там електронні записи. На початку, справді, все працювало. А потім чомусь система дала збій. Минулого літа це пов'язували з великим потоком туристів через Євро-2012. Але Євро минуло, а запис на подання документів далі залишається проблематичним. Незрозумілою виглядає ситуація і з огляду на те, що, зі слів очевидців, автобуси на Польщу їдуть напівпорожні...

Ставайте в чергу з осені…

Подати документи — це ще півсправи. Люди скаржаться, що на саму візу мусять чекати до чотирьох тижнів. От і виходить, що поїздку до Польщі треба планувати десь за півроку, аби все встинути. Чому виникає така ситуація із поїздкою українців до сусідньої країни? До того ж з подібними проблемами зіштовхуються охочі відкрити візи і в Угорщину, і в Словаччину, і в Чехію. Відкриті кордони фактично залишаються важкодоступними. Часто, думаючи про відпустку, українці обирають країни, в які візи відкрити не так проблематично і не так дорого. Отже, ми виявляємося скуті у своєму виборі.

За коментарем «Z» звернувся до голови Івано-Франківської обласної організації МГО «Міжнародна Дипломатична Місія Народної Дипломатії "Європейська Україна"» Наталії Сербин.

«Ситуація, яка склалася навколо ППВА, що обслуговують консульство РП у Львові, набула проблемного характеру. Це стосується мешканців з Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської та Закарпатської областей. Така ситуація була і минулого року. Однак все-таки, час від часу, черга на подачу вирівнювалася. А цього року послуга стала фактично недоступна. Ми неодноразово зверталися до Консульства з проханням пояснити, чому таке обслуговування і чим зумовлені такі черги. Представники консульства наголошують на тому, що вони борються з корупцією, із зловживанням і посередницькими фірмами, оскільки, на їхню думку, саме ці суб'єкти даного ринку послуг створюють такі черги.

Однак, на мою думку, важко сказати, що Консульство та й самі пункти прийому візових анкет піклуються про громадян України.  Наприклад, при реєстрації обов'язковою є наявність електронної адреси, і це для деяких громадян України є неприйнятним. Адже левова частка клієнтів на візу — прості громадяни, переважно з сільської місцевості, які і не вміють користуватись Інтернетом. Фактично людину підштовхують до того, щоб вдаватися до послуг посередників.

Думаю, що не потрібно шукати крайніх і говорити, що саме посередники створюють проблеми. Сам ППВА не може забезпечити належного обслуговування людей, не може створити справді стійку і водночас просту програму для реєстрації. Ця проблема  візового центру і Консульства, яке обрало собі такого партнера для обслуговування громадян України.

Зараз люди безпомічні, ні Консульство, ні представники фірми VFS Global (ПП «Візовий центр») не дають жодних пояснень. Це дуже зневажливо і несправедливо щодо громадян Західної України, для яких Польща є стратегічним партнером. Ця проблема мала бути вирішена ще до початку пікового періоду. Багато людей цього року не змогли виїхати на сезонні роботи, оскільки фактично не встигли за часом. Деякі  громадяни  не мають можливості платити великі суми для того, щоб купити чергу. Ми добре знаємо, що сезонні роботи для багатьох жителів  є чи не єдиним доходом протягом всього року. Та й для польських працедавців українці є хорошими працівниками. На жаль, ніхто цього не бере до уваги».

… і пишіть скарги

Наталія Сербин назвала роботу ППВА абсурдом: «Для європейської держави надавати таку послугу і в такому форматі — це вияв непрофесійності. Варто зазначити, що візовий центр отримує немалу винагороду за своє таке  куце, примітивне і непрофесійне обслуговування. В наш час, враховуючи технології, можна зробити все прозоро і доступно».

Також представниця Місії навела кілька цифр. Українці — серед лідерів із закупівлі товарів у Польщі. За даними Державного комітету статистики Польщі (GUS), українці, росіяни та білоруси протягом 2012 року придбали на польській території товарів на понад 6,6 млрд. PLN, з того більш як 40 % — це закупи українців.

«Як каже народна мудрість, не можна плювати в криницю, з якої п'єш воду. Навіщо створювати незручності людям, які є потенційними клієнтами для Польщі», — дивується пані Сербин.

Усім громадянам, які стикаються з проблемами подання документів на отримання візи, Наталія Сербин радить писати скарги. Адже, наголошує вона, насправді тільки одиниці скаржаться, більшість людей мовчать. І якщо хтось не знає, куди писати і як ці скарги оформити, рекомендує звертатися до їхньої організації. Тут готові допомогти.

Знайдіть родичів у Польщі

Є ще один спосіб порівняно безпроблемо перетинати кордон Польщі — отримати карту поляка. З цією картою можна безкоштовно отримати візу на перебування і багато разів перетинати кордон Республіки Польща, леґально працювати й провадити підприємницьку діяльність в Польщі, безкоштовно користуватись системою освіти, а також просити фінансової допомоги чи стипендії, призначеної для іноземців, які навчаються в Польщі. Власник карти поляка має право на безкоштвну медичну допомогу та знижку на залізничний проїзд територією Польщі. Офіційно карту поляка видають безкоштовно у консульстві після надання підтверджувальних документів, і діє вона 10 років.

Для того, щоб отримати карту поляка, треба підтвердити свої родинні зв'язки з польським народом. Польське походження доводять згідно з правилами законів «Про репатріацію» та «Про карту поляка». Принаймні один з батьків, бабусь чи дідусів має бути поляком.

Також карту поляка можуть отримати ті, кому котрась польська або полонійна організація надасть письмову довідку про активну участь у діяльності на користь польської мови та культури чи польської національної меншини протягом щонайменше трьох останніх років. Цим пунктом навчились спекулювати й українці, й поляки. Знаходяться недобросовісні польські керівники організацій, які можуть видати вам «липову» довідку про вашу активність у сфері підтримки польських цінностей. Паралельно існують українські контори, що обіцяють організувати карту поляка. Вартість таких послуг коливається від 1000 до 3000 євро. З картою поляка більше не доведеться думати про черги у ППВА та Консульстві. Візу можна буде отримати безкоштовно і позачергово. Віза — стандартна, за нею можна багато разів перетинати кордони Польщі, тому доступними стають не тільки Республіка Польща, а й інші країни Шенґену.

Замкнуте коло

Постійні проблеми з отриманням візи «звичайними смертними» провокують громадян вдаватись до незаконних методів. З одного боку, консульство нарікає на корупцію, а з іншого — утруднюючи процес отримання візи, воно цю корупцію і провокує.