Польські байкери прирівняли УПА до комуністів та нацистів


Уперше в історії Польщі вшанування річниці так званої «польської операції» НКВС отримало державний ранг.
На основі рішення, прийнятого радянською владою 80 років тому, почалися масові вбивства поляків, що жили на території Радянського Союзу, пише Україна молода.
 
В період великого терору 1937—38 років було засуджено до смерті понад 111 тисяч поляків, а майже 29 тисяч було заслано до таборів.
 
Більшість померли від голоду, хвороб і непосильної праці.
 
Ще понад 100 тисяч було виселено до Казахстану, Сибіру, в район Харкова та Дніпропетровська.
 
Історики польського Інституту національної пам’яті оцінюють, що «польська операція» була одним iз найбільших злочинів з ознаками геноциду в історії Європи XX століття.
 
Так звана «польська операція» почалася за наказом, підписаним 11 серпня 1937 року народним комісаром НКВС Миколою Єжовим.
 
Із нагоди 80-ї річниці початку трагічних подій група з-понад ста польських байкерів зранку в неділю вирушила з Варшави в рейд місцями геноциду поляків. Це вже сімнадцята така акція, яку ще називають «Катинський рейд».
 
На тих iз них, хто обрав найдовший маршрут — аж до Іркутська, чекають 10 тисяч кілометрів дороги і місяць на мотоциклі.
 
Розпочався рейд у неділю о 9-й ранку зі спільної молитви на площі Пілсудського у Варшаві.
 
Командор рейду отець Марек Кєдрович наголошує, що в ті трагічні роки вбили майже 140 тисяч осіб, а, відповідно до документів, близько 111 тисяч iз них розстріляли лише за те, що вони були поляками.
 
Він зазначив, що пам’ять про них є обов’язком поляків. Мотоциклісти, які брали участь у попередніх рейдах, наголошують, що під час подорожі на схід вони відвідують покинуті могили поляків i бачаться зі співвітчизниками, котрі там мешкають.
 
Також вони розповідають про приголомшливу тишу, яка пронизує Катинський ліс.
 
Мета рейду — шляхетна й гідна всілякої пошани. Але цього року в бочці меду з’явилася ложка дьогтю.
 
В інтерв’ю польським ЗМІ байкери розповідали, що вони відвідають місця злочинів комуністичного та нацистського режимів і... УПА.
 
Третя програма Польського телебачення також у своєму репортажі ставить на одну дошку НКВС, СС і Українську повстанську армію.
 
Додамо, що в самій Польщі громадськість щодо «Катинського рейду» та його учасників розділилася.
 
Адже свого часу організатори рейду підтримали членів пропутінського націоналістичного мотоклубу «Нічні вовки», яким влада Польщі не дозволила здійснити «мотопробіг на Берлін».
 
Тож хочеться сподіватися, що рейд польських байкерів усе ж не стане черговою антиукраїнською провокацією.
 
Адже в Україні в ці дні також ушановують жертв репресій проти поляків. Зокрема, в Житомирі відбулися урочисті заходи, присвячені 80-м роковинам сталінських злочинів.
 
Біля місцевого Меморіалу жертвам сталінських чисток відправлено богослужіння.
 
За жертв комуністичного злочину молилися православні та католицькі священнослужителі. Пам’ятні заходи пройшли у місці сталінських вбивств та поховань приблизно 20 тисяч осіб.
 
Серед них спочивають понад 6 тисяч поляків, розповіла голова Житомирської обласної Спілки поляків України Вікторія Лясковська-Щур.
 
Вікторія Лясковська-Щур наголосила, що також двох її дідусів розстріляли під час «польської операції» НКВС у 1937 році.
 
У братській могилі жертв сталінського терору в Житомирі поховані також українці та представники інших національностей.