Попередня підготовка до відмінених шкільних випускних обертається збитками


Франківських одинадцятикласників приголомшила звістка: через карантин вони залишаються без традиційних святкувань прощання зі школою – останнього дзвоника та випускного балу.

На момент накладення «вето» у багатьох ці урочистості вже були частково сплановані. Хтось забронював зали, хтось фотографів, хтось на замовлення пошив святкові туалети… Нині заздалегідь продумані заходи підготовки обертаються збитками. На скільки схудли батьківські гаманці через відмінене торжество та чи є надіє надолужити втрачене святкування – вивідував «Західний кур’єр».

Хто поспішив, той втратив

Прощання зі школою – відповідальна подія, до якої випускники готуються практично цілий навчальний рік. Перші обговорення серед батьків «що, де, коли» відбуваються у жовтні-листопаді, а то і ще раніше. Спорядити чадо у доросле життя стає з кожним роком дорожче. І не лише через постійне зростання мінімальних замовлень у рестораціях. Саме свято постійно обростає новими «фішками».

Наприклад, кілька років тому в моду ввійшло замовлення окремого вбрання на останній дзвоник, однакового для всіх випускників та класного керівника. Івент-агенції серед родзинок пропонують організацію спеціальної прощальної дискотеки для випускників за участі професійного діджея. Популярністю користуються ведучі, фотографи, які мають разом із випускниками зустріти сонце. Усі останні писки випускної моди лягають додатковим вантажем на батьківський список витрат.

«За попередніми підрахунками, випускний нам обходився у 15 тисяч гривень, – розповідає мама одинадцятикласниці Угринівської загальноосвітньої школи Олена Д. – Це включно з вишитою сукнею на останній дзвоник, яку мали пошити для всіх випускниць, власне рестораном та одягом на бал. Плюс подарунки школі».

Усі останні писки випускної моди лягають додатковим вантажем на батьківський список витрат.

Випускний планували на кінець червня. За словами мами, доньчине святкування не передбачало особливих «наворотів»: ані тамади, ані фотографа на весь вечір. У фотографа замовляли тільки альбоми. Живу музику обіцяли в ресторані. Обраний заклад коштував 700 гривень за місце (середня ціна випускного від 400 до 1200 гривень за місце).

«У нас майже всі батьки вирішили також йти на святкування. Тобто для сім’ї в повному складі банкет обходився більш ніж у дві тисячі гривень. Плюс треба оплатити місця для директора, завуча та класного керівника», – розповідає Олена.

Відміна через карантин останнього дзвоника та випускного балу особливих збитків не принесла, каже жінка. До карантину вони не встигли купити ані сукню, ані взуття (на це розраховували витратити від 5 до 7 тисяч). Не давали жодних завдатків у ресторан чи салон краси (зачіска та макіяж вартують в середньому 500 гривень за одну послугу). Єдина втрата – гроші на матеріал для вишитої сукні на останній дзвоник, яку уже не буде куди одягнути, – менше 500 гривень.

«Нових обговорень, як бути далі з випускним, ми з іншими батьками ще не проводили. Всі чекають плану виходу з карантину і ЗНО. Як нам повідомили, ЗНО має завершитися 17 липня. Можливо, після того наш клас організується на скромний випускний в якомусь ресторані, якщо вони будуть працювати. Але навряд це буде традиційний бал. Не той час, щоб великі суми витрачати на розваги», – резюмує Олена Д.

Галина П., син якої цьогоріч теж випускник одного з ліцеїв міста, розповідає, вона зазнала відчутніших втрат через підготовку до випускного. Фінансовий стан дозволяв витратити на останнє шкільне свято сина більше 30 тисяч гривень. Половину сім’я збиралася витратити на модний образ випускника.

«Підготовку до випускного сина я почала з гардеробу. Смокінг та взуття для нього та сукню для себе замовляла в Європі. Це коштувало більше тисячі доларів. Речі прийшли ще взимку. Мою сукню, звичайно, можна буде використати для іншої нагоди. А от його костюм та туфлі дуже скоро стануть йому тісні», – шкодує пані Галина про свою поспішність.

Жінка розказує, випускний в її баченні багато в чому розходився з іншими батьками, в основному через грошову сторону питання. Так вийшло і з фотозйомкою. Частина батьків хотіла замовити фотографа на випускний вечір у ресторан, інша частина вважала за достатнє обмежитися традиційною фотосесією та альбомами. Через суперечки зібрати гроші на аванс фотографу на бал не вдалося. Тому завдаток жінка вирішила оплатити власним коштом – 1000 гривень (повний гонорар фотографа за ніч роботи – 8 тисяч гривень).

«Фотограф сказав, що гроші можна без проблем повернути. Але я все ж сподіваюся, що випускний у нас таки буде», – не втрачає надії мама випускника. За її словами, як тільки почався жорсткий карантин, їхній випуск переніс бронь у ресторані на початок серпня. На тоді Галина перезамовила і фотографа, поки не забираючи завдатку.

Бал-маскарад?

Засновник франківської івентстудії «Туса» Володимир каже, що можливість перенести святкування випускного є далеко не у всіх закладах. Адже серпень вважається одним із найзатребуваніших місяців для проведення весіль. Вільної дати може Випускний за сценарієм пандемії Попередня підготовка до відмінених шкільних випускних обертається збитками просто не виявитися. В такому разі ресторатори повертають завдаток.

Випускний у посткарантинних умовах більше нагадуватиме бал-маскарад, адже носіння масок та інші заходи безпеки навряд чи скасують до кінця року.

 «Від збитків через скасування випускних рятує те, що до них готуються не так ретельно, як до весілля. Ті, хто планував весілля на зараз, змушені переносити святкування на рік або взагалі відмовлятися від пишних застіль», – переконує Володимир.

З випускними ситуація не така катастрофічна, їх ще є надія без помпи відсвяткувати цього року. Правда, випускний у посткарантинних умовах більше нагадуватиме бал-маскарад, адже носіння масок та інші заходи безпеки навряд чи скасують до кінця року.

«Якщо таке святкування ресторани і візьмуться проводити, мені його, відверто, важко уявити. Бо це має бути з врахуванням всіх заходів індивідуального захисту – масок, рукавичок, як це нам диктує центральна влада. Не думаю, що ці речі скасують після 11 травня, – пояснює пан Володимир. – Танці, застілля – це контактний вид відпочинку. На хвилину спробуйте уявити дистанційні танці у масках і рукавичках у спеку плюс 30 градусів. Та й чи можливо буде дотримати саму дистанцію при великій кількості гостей? Плюс, щоб елементарно поїсти, маску доведеться зняти».

Однак ресторатор Олег Олексюк переконує, готовий працювати та проводити випускні в умовах карантинних обмежень. Від танців можна відмовитися, а розсадити гостей через стілець – не проблема.

«У зал, який поміщає двісті людей, можна посадити сто, – впевнений власник ресторану «Franciszek Romaszkan». – Будемо шукати різні вирішення ситуації, як тільки нам дозволять працювати».

Ще один із можливих варіантів святкування випускного – організація свята на природі. Місць, де можна розмістити столи і танцювальний майданчик, біля Франківська не так багато, але знайти їх можна. Однак потягне таке свято на суму, як мінімум, 20 тисяч гривень з одного випускника.

 «Треба встановити танцювальний майданчик, а це не така проста конструкція, – пояснює засновник івентстудії Володимир. – Підвести туди музику, світлове обладнання. Оренда цього обладнання і вивіз на природу – це досить дорого». Водночас його агенція готова організувати таке свято, якщо знайдуться бажаючі, переконує Володимир.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!