Поради прикарпатцям, які потрапили в ДТП, або причетні до неї. Що потрібно знати?


Кожен з нас, сідаючи за кермо, не знає як завершиться його поїздка. Імовірність потра¬пити в аварію є завжди, якщо не з власної вини то хтось інший може допустити помилку. І до цьо¬го треба бути готовим заздалегідь.

У розділі 2 Правил дорожнього руху чітко зазначено, як повинен діяти водій у разі ДТП. Але є деякі тонкощі, про які цей розділ не згадує, хоча їх необхідно знати, щоб у стресовому стані не наробити фатальних помилок.

1. Не залишайте місце ДТП. Шукають роками. Бували випадки, коли водія, який збив пішохода, знаходили  через рік, навіть через три роки.  

2. Що вважається слідами пригоди, які водій повинен зберегти до прибуття ДАІ? Гальмовий слід на асфальті, побите скло, фар тощо, місце зіткнення. Щоб сліди не затоптали, обгородіть їх будь-якими підручними предметами. Це дуже важливо для вас, якщо ви вважаєте себе невинним.

3. На нерегульованому перехресті ви­нуватця визначити нескладно (він рухався другорядною дорогою, а якщо перехрестя рівнозначне, проігнорував перешкоду справа). На­багато важче встановити істину, якщо ава­рія трапилась на перехресті зі світлофором. Тут тільки свідки можуть підтвердити, що ви їхали на зелене світло.  Будьте готові докласти максимум зусиль, щоб двоє-троє очевидців дали свої прізви­ща та адреси.

4. Уважно прочитайте протокол, складений працівником ДАІ на місці ДТП. . Від цього документа дуже багато залежить. Хоча Ви і у стресовому стані, постарайтеся опанува­ти свої емоції, не поспішайте. Якщо з вами пасажир, якому ви довіряєте, хай він теж, підстраховуючи вас, уважно прочитає про­токол.

5. Уникайте «дружніх» угод з вину­ватцем аварії! Він може запропонувати заплатити, а щоб розвіяти сум­ніви, дасть Вам своє посвідчення водія, яке потім може замінити,  отримавши дублікат і т.д.  

6. Не відпускайте пішохода, якого ви зачепили автівкою, хоч він і каже, що з ним усе гаразд. За кілька годин у нього щось за­болить, він звернеться до лікаря, його можуть визнати потерпілим, а ви станете водієм, який зник з місця ДТП. Такого пішохода треба будь-що дос­тавити до лікарні або травмпункт для медичного огляду. І тільки тоді, коли медики запишуть в своєму журналі, що травм і ушкоджень не виявлено, Ви можете спок­ійно їхати далі.

Прес-служба УДАІ УМВС в Івано-Франківській області