Porto Franko: Брати Гадюкіни


16 червня о 22:00 на головній сцені (площа драмтеатру) у рамках фестивалю Porto Franko відбудеться виступ гурту "Брати Гадюкіни"

Гурт «Брати Гадюкіни» з’явився на зламі епох у 1988 році і став фундаментом для розвитку української рок-музики. За час свого існування колектив випустив 5 студійних альбомів, 4 концертних альбоми, 2 збірки хітів та зіграв безліч концертів в Україні, Росії, Європі і Канаді.

Гадюкіни легко поєднують панк, блюз, реггі, фольк, рок-н-ролл, галицький колорит, тотальний стьоб, вміння посміятись над собою та драйв, об’єднуючи кілька поколінь в одну велику родину.

Гурт виник у січні 1988 року в надрах Львівського рок-клубу, який започаткував майбутній бас-гітарист колективу – Ігор Мельничук.
Брати Гадюкіни мали тривалі паузи в творчості. У 1996 році  вони припинили концертну діяльнісь на 10 років, щоб у 2006 повернутися й зібрати аншлаг в київському  Палаці Спорту. Той концерт  слухачі назвали “Камбеком століття”.

В 2009 команда понесла величезну втрату – помер лідер і фронтмен “Братів” Сергій Кузьмінський. В пам’ять про нього в 2011 році відбувся триб’ют-концерт “Я вернувся домів” за участі найвідоміших українських музикантів. В підтримку концерту був записаний альбом, який в продаж не надходив і використовувався у якості промо-CD.

У 2013, на прохання друзів та шанувальників,  команда ухвалила рішення повернутися. І вже у вересні 2014 “Брати Гадюкіни” презентували альбом “Made in Ukraine”, з яким вирушили в тур містами України. Він завершився великим концертом у Києві. Гурт вирішив не шукати нового вокаліста, а співати все самим, творити щось на кшталт Театра Гадюкіних, тим самим віддаючи шану, любов і повагу до Сергія Кузьмінського, який, за словами музикантів, завжди з ними в серці.

В альбом “Made in Ukraine” увійшло 16 треків. Слухача чекала зустріч з більш дорослими Братами, але, звичайно, нікуди не ділась знайома кожному «фірмова» манера виконання та насичений різнобарвний саунд. Альбом витримано в кращих традиціях групи – mix українського Rhythm & Blues, гуцульського reggae, львівського шансону і міцних актуальних текстів.“Made in Ukraine” визнано однією з кращих платівок року.

В кінці 2014 і в 2015 музиканти проводять Всеукраїнський тур на підтримку альбому, долучившись до збору коштів на допомогу постраждалим в зоні АТО, переселенцям та пораненим.

У жовтні 2015 «Брати Гадюкіни» представили мальований кліп про депутатів та виборців – Історія однієї Курви. Відео викликало великий резонанс у суспільстві.

В листопаді 2015 команда презентувала пісню “Йде Нині Война” .

Навесні 2016 в Україні відбувся концерт “Зустріч Легенд», де на сцену вийшли гурт PIL (Джон Лайдон, ех–Sex Pistols) і Брати Гадюкіни. Обидві команди в чомусь схожі – почавши грати ще у 80-х, переживши кризи 90-х, вони поєднують музичні жанри у коктейлі з року, постпанку, реггей і ска та працюють на стику стилів. При цьому музика гуртів вже давно стала окремим стилем і сформувала музичні смаки кількох поколінь.

Влітку 2016 року відбулася прем’єра пісні «Тіло фальшивим тоном» на слова поетів Ґео Шкурупія та Михайля Семенка в рамках проекту «Рок-відродження» на Radio ROKS. Брати Гадюкіни разом з іншими українськими музикантами віддали шану українському літературному генію жаги до життя та справжньої любові до України.
29-го жовтня 2016 «Брати» зіграли сольний концерт у Києві в Caribbean Club.
Зі сцени прозвучали перевірені часом та нові хіти з “Made In Ukraine”, а також була представлена пісня “Нагла кров” з майбутнього альбому.

На сьогоднішній день колектив перебуває у відмінній музичній формі і багато концертує. Триває робота над створенням 12 пісень для нового альбому «Сміх і гріх» (реліз альбому -восени 2017 року). Паралельно іде робота над написанням музики до рок-опери «Башти Вавілону» (реліз – кінець 2017 року).