Porto Franko. Лекторій: ВЛОДЗІМЄЖ СТАНЄВСЬКИЙ


14-18 червня в Івано-Франківську проходитиме мистецький фестиваль Porto Franko. Заходи відбуватимуться на дев'яти локаціях

У рамках фестивалю прочитає лекцію Влодзімєж Станєвський 

Місце проведення: Театр Кіно «Люм’єр» – веранда (вул. Грушевського, 3), 18 червня, 13:00

Влодзімєж Станєвський – польський режисер, засновник і директор Осередку театральних практик Ґардженіце, автор есеїв та п’єс, міжнародних програм із підготовки актора.

Осередок театральних практик «Ґардженіце» (Ośrodek Praktyk Teatralnych «Gardzienice») – польська театральна група, що виникла в 1977 році з ініціативи Влодзімєжа Станєвського. Формально зареєстрована в 1978 році.

Першопочатковою ідеєю театру був пошук нового, натурального творчого середовища, відхід від міста, пошук та знаходження нового адресата, який міг би разом із акторами брати участь у спектаклі та його співтворити. Природнім джерелом натхнення для «Ґардженіц» була традиційна народна культура.

«Ґардженіце» є авторським проектом свого засновника Влодзімєжа Станєвського. З часом театр в Ґардженіцах звернув свою увагу на Стародавню Грецію як джерело європейської культури. Переносить забуті акторські техніки театру античної Греції, нав’язуючи до існуючих іконографічних літературних джерел, як також до пам’яток музики античної Греції. Це має на меті повернути із духу музики жанр трагедії.

Колектив отримав міжнародне визнання, критики відносять його до типу експериментального антропологічного театру. У зв’язку з регулярною дидактичною активністю в Польщі та за її межами (організація занять та майстер-класів акторського мистецтва для молоді), в 1997 році при товаристві виникла Академія театральних практик. Тут реалізуються проекти: дослідницько-мистецькі, музичні, культуротворчі, у галузі широко трактованої гуманістики.